Bănci și Asigurări

Asiguratorii romani nu se sperie de anuntul intrarii "armadei" celor 25 de europeni

Asiguratorii romani nu se sperie de anuntul intrarii "armadei" celor 25 de europeni

Click pentru imaginea marita

22.01.2007, 18:28 162

Companiile de asigurare de pe piata romaneasca nu se tem ca intrarea directa a celor 25 de asiguratori europeni va avea un impact negativ asupra businessului lor, chiar daca numarul acestora ar putea ajunge la 200 in primul an de la aderare.
"Sunt foarte multi cei care au stat in expectativa si au asteptat acest moment ca sa intre pe piata. E destul de greu de spus ce impact vor avea acestia asupra pietei, deoarece nu stiu ce vor face pe piata si cu ce linii de asigurari vor veni", spune Tudor Moldovan, director general la Generali. El crede ca asiguratorii europeni vor putea castiga cote importante de piata doar daca vin cu linii de asigurari neacoperite de asiguratorii romani pana in prezent. "Daca vin cu produse prezente pe piata, e greu de crezut ca vor avea un impact. Depinde foarte mult de produs, de reteaua de distributie, de clienti, de companiile existente pe piata, de portofoliul", a adaugat Moldovan.
De aceeasi parere este si Dumitru Ceraceanu, directorul general al ASIBAN, care atrage atentia insa ca jucatorii romani trebuie sa fie precauti in legatura cu avantajele competitive pe care le-ar putea avea asiguratorii europeni.
"Cert este ca prezenta pe piata nu inseamna numai prezenta. Chiar daca in primul an cota de piata a acestora va fi mica, acest lucru s-ar putea schimba in urmatorii ani. S-ar putea ca acestia sa aiba avantaje pe care noi nu le avem, precum un sistem IT mai performant, un know-how diferit si polite pe care noi nu le-am practicat", afirma Ceraceanu, care crede ca principalul avantaj al asiguratorilor romani este cunoasterea foarte buna a pietei, a legislatiei si a comportamentului clientilor. "Unii dintre ei sunt specializati pe nisa, au know-how pe un anumit segment de piata, pe cand noi suntem in general specializati pe toate tipurile de polite. De aceea am putea sa ne confruntam cu unele surprize", a mai spus directorul general al ASIBAN.
"E adevarat ca aceste notificari ale societatilor de asigurari inseamna ca acestea vor putea vinde direct, dar nu credem ca aceasta va schimba foarte mult structura pietei din perspectiva ofertei. Asta nu inseamna ca din 2007 vor vinde un volum importat aceste polite, ci probabil ca vor veni la nivelul clientilor lor corporatisti cu care au relatii la nivel global", crede Marius Onofrei, director de relatii publice in cadrul Allianz-Tiriac, companie al carei actionar Allianz Germania si-a anuntat intrarea directa pe piata. "La nivelul Allianz-Tiriac avem fronting cu Allianz Germania, si vom continua sa incheiem aceste frontinguri, vom continua sa subscriem pentru Allianz chiar daca ei au notificat CSA", a adaugat Onofrei. Frontingul este o procedura in care un asigurator incheie o polita si trece apoi intregul risc unui reasigurator in schimbul unui comision, aceasta este o procedura folosita des in cazul in care reasiguratorul nu este autorizat sa incheie polite in tara in care are loc riscul.
Incepand cu 1 ianuarie, companiile de asigurare autorizate in orice stat membru al UE pot vinde direct polite de asigurare in Romania, doar dupa o simpla notificare a CSA. Liberalizarea pietei serviciilor a determinat ca in primele 15 zile ale acestui an 25 de companii de asigurare din spatiul european sa-si anunte intrarea directa in Romania. "O parte dintre asiguratori sunt firme care asigura programele multinationalelor. Pana anul acesta, ei aveau o firma care facea fronting pentru ca politele emise in tara mama sa aiba valabilitate in Romania. Toate aceste firme s-au inregistrat pentru a emite direct politele fara a apela la fronting din Romania", explica Mihnea Tobescu, directorul general al AIG. El crede ca principala problema cu acesti asiguratori apare in cazul unei daune, deoarece aceasta trebuie solutionata de asiguratorul strain din tara respectiva.
"Nu m-a surprins aparitia acestor asiguratori inca din prima luna a anului deoarece am vorbit cu colegii mei din tarile intrate in UE in 2004, precum Polonia sau Cehia, si acolo s-a intamplat acelasi lucru. Multe nu au fost prea active, dar s-au inregistrat ca sa poata oferi servicii in tara respectiva pentru clientii lor", afirma Tobescu.
In primul an si jumatate de la ultima largire a UE, in Ungaria au patruns pe piata 324 de noi asiguratori, in Slovenia - 220, iar in Slovacia - 329, doar prin notificarea autoritatilor de reglementare a pietei asigurarilor.
"E greu de spus cati asiguratori vor intra in acest an, dar daca vor continua in acest ritm este posibil ca numarul lor sa ajunga la 200", spune Moldovan. In acelasi timp, Tobescu crede ca startul puternic al asiguratorilor europeni din primele doua saptamani ale anului ar putea atrage asiguratori mari si medii din tarile respective care nu se gandeau sa intre pe piata romaneasca pana anul acesta.
Viitorii clienti ai asiguratorilor straini ce vor opera pe piata romaneasca sunt supusi unor riscuri suplimentare deoarece CSA nu va putea controla activitatea asiguratorilor straini si nu ii va putea cuprinde in sfera sa de reglementare. In plus, eventualele reclamatii referitoare la serviciile acestora nu vor fi solutionate de CSA, ci de autoritatile din statele de unde provin respectivele companii.
Din cele 25 de companii europene de asigurari care au notificat la CSA intentia de a intra direct pe piata romaneasca, cincisprezece sunt inregistrate in Marea Britanie, patru in Irlanda, patru in Germania, una in Austria si una in Gibraltar. Din Marea Britanie au depus notificari Aspen Insurance, Brit Insurance, Bupa Insurance, Converium Insurance, Euler Hermes UK, First Title Insurance, FM Insurance Company, Great Lakes Reinsurance, Liberty Mutual Insurance Europe, Mitsui Sumitomo Insurance Company, QBE Insurance, Scor UK Comany, Society of Lloyd's, Sompo Japan Insurance Company of Europe si Steward Title. Asiguratorii si reasiguratorii irlandezi si germani care vor sa profite de libertatea serviciilor sunt Electric Insurance Ireland, Lifeguard Insurance, Starr Excess Liability Insurance International, TCS Insurance Company of Ireland, respectiv Allianz Versicherungs - Aktiengesellschaft, Axa Versicherungs Aktiengesellschaft, VHV Allgemeine Versicherung, Euler Hermes Kreditversicherungs- Aktiengesellschaft. Din Austria si Gibraltar au notificat doar cate o companie, Europaeische Reiseversicherung Aktiengesellschaft si White Rock Insurance Europe.
Piata asigurarilor a ajuns anul trecut la 1,64 mld. euro, cel mai mare nivel de pana acum, in conditiile in care pe piata operau 41 de companii de asigurare.


Cine sunt asiguratorii din UE care intra pe piata

Europaenische Reiseversicherung Aktiengesellschaft
una dintre cele mai mari companii germane specializate pe asigurari de calatorie care intra pe piata romaneasca prin filiala din Austria
prime brute subscrise in 2005 de 411,3 mil. euro
actionar majoritar - compania de reasigurare Munich Re

Bupa Insurance
companie din Marea Britanie specializata pe asigurari de sanatate
face parte din grupul BUPA, ce detine 25 de spitale in Marea Britanie si este specializat pe furnizarea de servicii medicale
venituri in 2005 de 1,7 mld. lire sterline
in prezent, MediHelp este agentul Bupa International in Romania

Aspen Insurance UK
face parte dintr-un holding inregistrat in Bermude si care opereaza in Marea Britanie, SUA si Bermude
ofera polite de asigurare/reasigurare de proprietate si de accident
prime brute subscrise in 2005 de 886 mil. $

Brit Insurance
este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari si reasigurari din Marea Britanie
principalul canal de distrubutie al companiei este vanzarea de polite prin intermediul brokerilor de asigurare
primele brute subscrise in 2005 au fost de 656,6 mil. lire sterline

Converium Insurance
asigurator din Marea Britanie
compania este specializata pe furnizarea in Europa Centrala si de Est de asigurari de proprietate, asigurari de raspundere fata de terti, RCA, transport de marfuri pe cale maritima
primele brute subscrise in 2005 au fost de 1,9 mld. $

First Title Insurance
face parte din First Title Group, subsidiara a firmei First Title America
specializata pe asigurari de proprietate si asigurari de titluri de proprietate, compania fiind foarte activa pe real estate
este aurorizata sa opereze in Bulgaria, Rep Ceha, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia

FM Insurance
una dintre cele mai importante companii la nivel international pe asigurarea comerciala si industriala a proprietatii
face parte din grupul FM Global
veniturile grupului in 2005 au fost in valoare de 635 mil. $

Great Lakes Reinsurance
companie de asigurare din Marea Britanie
prime brute subscrise in 2005 - peste un miliard de lire sterline
detinuta 100% de compania de reasigurare Munich Re

Liberty Mutual Insurance Europe
are sediul in Boston si este unul dintre cei mai mari asiguratori la nivel international si al saselea asigurator american pe asigurarea proprietatii si asigurari in caz de accident

Mitsui Simitomo Insurance
companie japoneza ce intra prin filiala din Marea Britanie
compania se concentreaza pe cinci directii: asigurari generale, asigurari de viata, financiare, asigurari de risc
in 2005 a a avut venituri de 13,5 mld. euro

SCOR UK
unul dintre cei mai mari reasiguratori francezi, care intra pe piata romaneasca prin filiala din Marea Britanie
activi pe reasigurari de viata si reasigurari non-viata: reasigurari RCA, incediu, accident; credit si conturi de corporatii mari
prime brute subscrise in 2005 in valoare de 2,4 mld. euro

Sompo Japan Insurance Company of Europe
companie japoneza care intra pe piata romaneasca prin filiala sa din Marea Britanie
ofera toate tipurile de asigurari cu exceptia asigurarilor de viata

QBE Insurance Group Europe
una dintre cele mai mari companii de asigurare/reasigurare din Australia ce intra pe piata prin filiala sa din Marea Britanie
are 8.000 de angajati si 42 de birouri la nivel global
prime brute subscrise in 2005 de 3,12 mld. $

Steward Title
companie americana specializata pe asigurari de titluri de proprietate ce intra pe piata prin filiala din Marea Britanie
au peste 9.800 de birouri la nivel international

AXA Versicherungs - Aktiengesellschaft
companie franceza de asigurari, unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel international care intra pe piata prin filiala din Germania
are 110.347 de angajati, venituri de 75 mil. euro in 2005

Allianz Versicherungs - Aktiengesellschaft
una dintre cele mai mari companii de asigurari la nivel european
venituri de 100 mil. euro in 2005

Euler Hermes
unul dintre cei mari jucatori al nivel global pe piata asigurarii de credite care intra atat din Germania, cat si prin filiala din Marea Britanie
face parte din grupul Allianz si a inregistrat o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro in 2005

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO