Bănci și Asigurări

Asiguratorii romani nu mai au bani sa se asigure in strainatate

10.07.2007, 17:18 19

Volumul primelor brute primite in reasigurare de societatile de pe piata locala a crescut cu 150% in euro anul trecut, la 22,2 milioane de euro (78,3 milioane de lei), potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2006, publicat saptamana trecuta.
"Cresterea semnificativa a volumului de primiri in reasigurare este o consecinta a costului ridicat al reasigurarii pe plan international si a conditiilor stricte impuse de reasiguratorii externi asiguratorilor care doresc sa cedeze o parte din riscuri pe piata externa", arata raportul CSA. Ca urmare tot mai multe companii romanesti au preferat sa se reasigure in tara, mai ieftin, dar si mai riscant.
In 2006, primirile in reasigurare au reprezentat 1,7% din volumul total al primelor brute subscrise de companiile de asigurari. Compania care a realizat cele mai mari venituri din primiri in reasigurare a fost in 2006 Omniasig, cu afaceri de circa 11 milioane de euro (38,7 milioane de lei) pe acest segment, controland aproape jumatate din piata.
In acelasi timp, aproape o treime din primele brute subscrise din activitatea de asigurari generale au fost cedate in reasigurare anul trecut, potrivit raportului CSA. Fata de 2005, ponderea cedarilor in reasigurare a crescut usor, de la 27,46%, la 32,04%. Valoarea primelor cedate in reasigurare a fost anul trecut de 417 mil. euro (1,47 mld. lei) pe asigurari generale, cu aproximativ 63% mai mare decat in 2005.
Una dintre liniile de business care au inregistrat anul trecut un volum semnificativ al cedarilor in reasigurare a fost asigurarea creditelor. Aceasta este o asigurare cumparata de banci sau alte institutii financiare pentru a acoperi riscul de neplata al debitorilor.
"Avand in vedere trendul ascendent al acestor asigurari, pentru dispersarea riscuri-lor si respectarea limitelor impuse prin normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, societatile au cedat in reasigurare un volum de prime subscrise la aceasta clasa de circa 81 de milioane de euro, reprezentand 69,3% din volumul total pe clasa", se precizeaza in raportul CSA.
Compania cu cea mai mare pondere a reasigurarilor in totalul primelor brute subscrise a fost in 2006 ATE Insurance, unul dintre cei mai mici jucatori de pe piata asigurarilor, cu actionariat elen. ATE a inregistrat anul trecut prime brute de 58.000 de lei (16.500 de euro), din care 97,84% au fost cedate in reasigurare.
AIG Romania, companie membra a grupului American International Group, si-a reasigurat anul trecut 92% din portofoliu, primele brute subscrise de companie din asigurari directe fiind de 77,4 milioane de lei (22 de milioane de euro).
Pe piata asigurarilor de viata, doar 2,47% din primele brute subscrise au fost cedate in reasigurare, fata de 3,11% in 2005.
Cresterea semnificativa a volumului de primiri in reasigurare s-a datorat scumpirii reasigurarii
pe plan international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO