Bănci și Asigurări

Asiguratorii: Prea multa birocratie la asigurarea obligatorie a locuintelor

Asiguratorii: Prea multa birocratie la asigurarea obligatorie a locuintelor
29.08.2007, 18:05 35

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost aprobat ieri de Guvern, insa asiguratorii nu sunt multumiti de actuala forma a acestuia, spunand ca presupune foarte multa birocratie.
"Sistemul este greoi si sigur se vor crea distorsiuni pe parcurs. Se presupune ca asiguratorii vor vinde aceste polite prin agenti si brokeri, dupa care vor centraliza bazele lor de date cu clienti, care vor fi comparate cu bazele de date ale administratiilor locale, pentru a fi depistati cei care nu s-au asigurat. Va fi foarte greu sa se compare aceste baze de date, iar birocratia va fi excesiva", afirma Catalin Stroe, director de vanzari al societatii de asigurare Asirom.
De asemenea, spune Stroe, vanzarea asigurarilor obligatorii va presupune costuri ridicate pentru companiile de asigurari, pentru ca se va face prin agenti si brokeri, in conditiile in care nivelul primelor platite de asigurati este redus.
Proiectul de lege prevede prime de asigurare de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul locuintei si de suma asigurata, cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de euro.
"O solutie mult mai simpla ar fi ca cetateanul sa se duca la administratia financiara si sa aleaga o societate de asigurari de la care sa cumpere polita. In acest fel nici asiguratorii nu platesc comisioane agentilor sau brokerilor pentru vanzarea acestor asigurari si nici nu trebuie creata o baza de date noua de catre asiguratori, fiind folosita cea a administratiei financiare", sustine directorul Asirom.
Cei care au realizat legea asigurarii obligatorii a locuintelor spun insa ca solutia stabilita de proiectul de lege este cea mai potrivita.
"In acest moment nu vad un sistem mai rapid decat cel prevazut in lege. La nivel local, legea prevede ca administratiile financiare vor putea incheia conventii cu companiile de asigurari pentru a colecta primele de asigurare pentru aceste polite", spune Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative.
Popescu afirma ca asigurarea locuintelor va deveni obligatorie in cursul anului viitor, urmatorul pas pentru acest proiect de lege, dupa aprobarea Guvernului, fiind dezbaterea in regim de urgenta de catre Parlament.
"Forma aprobata de Guvern este la fel ca proiectele anterioare, schimbarile au fost doar de forma, nu de fond", afirma Radu Mircea Popescu.
Asiguratorii sustin ca nu doar monitorizarea asiguratilor va fi o problema, ci si constatarea daunelor in cazul producerii riscurilor asigurate.
"Nu stim inca cine va evalua daunele, pentru ca evaluatorii companiilor de asigurari nu vor fi suficienti in cazul calamitatilor naturale. Daca zece oameni vor verifica o suta de case, sigur se va intarzia plata despagubirilor. Dar legea depinde foarte mult de normele de aplicare, care vor fi elaborate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si care ar putea rezolva aceste probleme", considera Danut Jecan, directorul de asigurari de locuinte al Generali Asigurari.
Legea asigurarii obligatorii a locuintelor prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa isi asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta pe care le au in proprietate impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii. Cei care nu se vor asigura vor fi amendati cu 100 pana la 500 de lei, iar asiguratorii care vor refuza sa incheie astfel de polite la cererea unui proprietar - cu 500 pana la 1.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO