Bănci și Asigurări

Asigurătorii plătesc mai des daune de milioane de euro pe property

Asigurătorii plătesc mai des daune de milioane de euro pe property

Autor: Ciprian Valentin Botea

14.01.2012, 19:13 710

Cea mai mare despăgubire de anul trecut a fost cea plătită de Generali pentru pagubele produse de incendiul de la centrul comercial Dragonul Roşu, în valoare de peste 55 milioane de lei (circa 13 mil. euro). Asirom a plătit la rândul său o daună de 34,5 milioane de lei (8 mil. euro) şi alta de peste 7 mil. lei.

Peste 12,6 milioane de lei a plătit pentru o astfel de daună şi Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, care a avut o strategie agresivă de creştere pe acest segment de piaţă în ultimii doi ani, după ce în trecut asigurările auto au reprezentat motorul de creştere cu ajutorul căruia asigurătorul a ajuns pe primul loc din piaţă.

Austriecii de la Uniqa au plătit o despăgubire de 2,4 milioane de lei pe o poliţă de tip property, în timp ce cea mai mare daună achitată de Omniasig a fost de aproape 2 mil. euro.

Daunele de valori mari sunt plătite în general pentru clădiri industriale, spaţii comerciale sau de birouri. Clienţii individuali încheie de obicei contracte cu sume asigurate de câteva zeci sau sute de mii de lei.

Vânzările de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale au depăşit pragul de un miliard de lei în primele nouă luni ale anului trecut, fiind în creştere cu aproape 85% faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

Numai în perioada ianuarie-septembrie 2011 volumul primelor brute subscrise pe acest segment de piaţă s-a majorat cu 35%. Companiile cu cele mai mari portofolii de poliţe property sunt în ordine Astra, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Generali şi Groupama.

Daunele plătite pe acest segment de asigurări au crescut, la rândul lor, de 2,5 ori în criză şi au ajuns la 194 milioane de lei în primele nouă luni de anul trecut.

Firmele de asigurări au început să se lupte mai aprig pentru a atrage clienţi pe acest segment de piaţă pe fondul discuţiilor privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Poliţele obligatorii au fost lansate la jumătatea anului 2010, dar numărul acestora nu depăşeşte 600.000 de contracte şi mai mult a înregistrat un trend constant de scădere în ultimele luni.

Spre comparaţie, la sfârşitul lunii septembrie numai numărul poliţelor facultative încheiate de companiile membre ale UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor) ajungea la 5,3 milioane de contracte, în creştere cu 60% faţă de jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO