Bănci și Asigurări

Asiguratorii nu sunt atrasi de piata comunitara

Asiguratorii nu sunt atrasi de piata comunitara

Mihai Tecau, seful BCR Asigurari, spune ca vanzarile trebuie dublate de consultanta pentru a face fata concurentei straine

12.03.2007, 18:18 25

Majoritatea companiilor de asigurare locale nu sunt interesate de vanzarea de polite de asigurare in alte state comunitare odata cu liberalizarea pietei serviciilor ca urmare a aderarii la UE, deoarece mizeaza in primul rand pe cresterea pietei locale a asigurarilor.
"Tentatia de a opera pe alte piete pare destul de mare la prima vedere si ar trebui sa vina in contrapartida la invazia de operatori straini pe piata din Romania. La o analiza mai atenta putem constata ca este foarte dificil sa patrunzi pe alte piete daca interesul major nu este dat de motive cum ar fi 'imi urmez clientii care au investit in alte piete'", a declarat pentru ZF Fanel Plopeanu, directorul general al Omniasig Viata. El nu intrevede motive economice de extindere pe piata comunitara a asigurarilor, in conditiile in care piata asigurarilor din Romania prezinta un potential urias, mult mai mare fata de piata din UE care este deja impartita de marii jucatori.
Cu toate ca societati precum AIG, Asitrans sau Astra-Uniqa si-au manifestat interesul pentru a opera in alte state comunitare direct din Romania, nici una dintre acestea nu a notificat inca autoritatile de supraveghere de pe alte piete din Uniunea Europeana.
"Astra-Uniqa are in intentie sa opereze si pe alte piete europene. In momentul in care vom avea ceva concret, va vom comunica", a spus Gabriela Rusu, director de marketing al Astra-Uniqa. Strategiile companiilor de asigurare legate de operarea pe alte piete comunitare difera de la tara la tara. Asa se explica de ce asiguratori precum Generali, Allianz sau Wiener Stadtische Vienna Insurance Group au notificat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) din Romania pentru a opera din alte state comunitare, in timp ce reprezentantele lor locale intentioneaza sa se concentreze exclusiv pe piata romaneasca.
"Unita nu intentioneaza sa opereze in alte state membre UE. Ceea ce va pot spune este ca actionarul nostru, Wiener St?dtische Vienna Insurance Group a notificat catre CSA intentia sa de a deschide un birou in Romania in vederea distribuirii produselor sale de asigurare", au spus oficialii Unita, companie membra a Wiener Stadtische Vienna Insurance Group.
Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, considera ca piata asigurarilor din Romania cunoaste o etapa de dezvoltare dinamica, evidentiata atat de cresterea volumului de prime brute subscrise de operatorii in domeniu, cat si de numarul mare al asiguratorilor straini care si-au anuntat intentia de a activa in spatiul autohton. Pana in prezent 64 de asiguratori si 46 de intermediari in asigurari au notificat la CSA intentia de a opera direct pe piata romaneasca.
"In aceste conditii de concurenta intensa, asiguratorii trebuie nu doar sa vanda, ci sa ofere si consultanta in domeniu, sa continue perfectionarea echipei, sa imbunatateasca permanent calitatea serviciilor, sa isi diversifice portofoliul, sa administreze eficient activele, repere pe care este bazata si strategia de dezvoltare a BCR Asigurari", a explicat Tecau.
Piata asigurarilor a crescut anul trecut cu 33% pana la 1,6 miliarde de euro, majoritatea jucatorilor estimand ca aceasta va depasi pragul de 2 miliarde de euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO