Bănci și Asigurări

Asigurătorii non-viaţă au întors în economie 4,9 mld. lei în 2018 sub forma despăgubirilor, cu 20% mai mult decât în 2017

Asigurătorii non-viaţă au întors în economie 4,9...

Autor: Anelis Baciu

13.05.2019, 00:08 370
Companiile care vând asigurări generale  - în principal asigurări auto şi property - au întors în economie 4,9 mi­liarde de lei în 2018 sub for­mă de despăgubiri, cu circa 20% mai mult faţă 2017, potrivit datelor Au­to­rităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF).

Anul trecut asigu­ră­torii au vândut poliţe generale în valoare de 8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 60% din prime s-au întors la clienţi ca despăgubiri.

Despăgubirile plătite în 2018 sunt însă sub nivelul din urmă cu zece ani, când sumele plătite către clienţi treceau de 5 miliarde de lei.

Pe de altă parte, daunele plătite de com­paniile de asigurări generale anul trecut au depăşit ritmul de creştere al primelor brute subscrise care s-a situat sub 5%.

Cele mai mari despăgubiri au fost plătite în contul asigurărilor auto obli­ga­torii (RCA), ponderea acestora în to­talul daunelor ajungând la 57%. Daunele achitate pe RCA au crescut cu 24% anul trecut, până la 2,8 mi­liarde de lei, potrivit ASF.

Pe de altă parte, despăgubirile plă­tite în contul poliţelor Casco au însu­mat 1,4 mld. lei, adică aproa­pe o treime din totalul indemizaţilor plătie de asigurători. Daunele Casco au bifat o creştere de 19% anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO