Bănci și Asigurări

Asiguratorii: Ne intereseaza mult titlurile la scadente lungi

14.04.2003, 00:00 17

Companiile de asigurari de viata sunt foarte interesate de crearea unei piete a titlurilor de stat in lei pe termen lung, insa deocamdata subscrierile sunt mici sau ofertele sunt refuzate pentru ca dobanzile oferite nu s-au potrivit exact cu asteptarile.
In afacerea asigurarilor de viata obligatiile sunt asumate pe termene foarte lungi de timp (5, 10, 20 ani), astfel incat asiguratorii de profil ar fi, teoretic, clientii ideali pentru acest instrument.
"Am cumparat titluri de stat la prima emisiune pe trei ani, la 12,5%. Suntem foarte interesati sa investim pe termen lung, iar daca evolutia economiei va fi asa cum este prognozata, aceasta dobanda este buna. Daca inflatia va scadea conform asteptarilor, in anii II si III ai obligatiunii vom sigur pe profit", a spus Ciprian Ladunca, director financiar al AIG Life.
Incercand sa iasa de sub incertitudinea finantarii pe termen scurt - de un an, maxim doi-, Ministerul Finantelor a avut in ultima perioada trei emisiuni de obligatiuni la trei ani, iar pentru perioada urmatoare sunt asteptate emisiuni la cinci ani. Numai ca doar prima emisiune a fost subscrisa, (200 de mld.lei, la 12,5%). La urmatoarele doua cererea nu s-a intalnit cu oferta: dobanzile cerute de banci (pentru ele si clientii lor) nu au fost acceptate de Finante, care probabil ca a incercat sa reduca dobanda.
AIG Life a fost printre clientii dispusi sa mai imprumute statul si la doua emisiune, tot cu 12,5%, iar la a treia n-a mai participat.
"Intentia Finantelor este foarte buna, este un semn bun care arata ca economia se va stabiliza. Pentru investitori acesta lucru este foarte important", apreciaza Ladunca.
Si ING Nederlanden a subscris la prima emisiune  a Finantelor la trei ani." Ni s-a parut rezonabila dobanda. Am subscris pentru a creste durata portofoliului de active. Dorim sa realizam o administrare a portofoliului de active corespunzatoare obligatiilor asumate si a garantiilor oferite. Ne vom orienta catre active cu termene mai lungi, in masura in care acestea ofera o dobanda rezonabila", afirma Sorana Baciu, director Business Strategy and Corporate Comunications la ING Nederlanden.
Interamerican Romania, care are si activitati de asiguari generale si de viata, n-a subscris la emisiunile pe trei ani in lei, dar afirma ca este interesata.
"Initiativa este foarte buna, merita incurajate emisiunile pe termen lung in moneda locala. Piata are nevoie de repere pe termen lung. Deocamdata n-am participat pentru ca nu am avut nevoie chiar in acel moment, dar pe viitor urmarim cu atentie astfel de emisiuni", explica Emilia Bunea, director financiar la Interamerican.
Fanel Plopeanu, vicepresedinte la Omniasig afirma insa ca emisiunile la trei ani in lei nu au fost interesante pentru companie.
"N-am fost atrasi de emisiunea la trei ani cu 12,5% dobanda. De fapt, pe noi nu ne intereseaza sa ne ducem in lei la trei ani. Trebuie sa ne punem in concordanta plasamentele cu obligatiile si deocamdata obligatiile pe termen mai lung sunt in valuta", a explica el.
Intr-adevar, Omniasig a subscris la emisiunea recenta a Finantelor in dolari, pe trei ani. "Am avut doua oferte: una la 4,5% si una la 4,8%. Aceste titluri sunt interesante pentru ca sunt lichide - le poti vinde oricand pe piata secundara ", spune Plopeanu.
Finantele au tras insa "linie" la 4,5%, chiar daca nu au atras decat 55 de milioane $ din cele 200 milioane $ programate.
In schimb, Interamerican n-a subscris la emisiunea Finantelor in valuta. "Dupa calculele noastre in functie de yeald-urile (randamentele-n.red) obligatiunilor romanesti de pe pietele externe, o dobanda de 5% ar fi fost interesanta", spune Emilia Bunea.
La aceeasi concluzie au ajuns si reprezentantii ING Nederlanden. " In prezent Euro-obligatiunile emise de Romania cu scadenta in noiembrie 2005 (cea mai apropiata maturitate de cea a titlurilor de stat in USD cu scadenta la 3 ani) se tranzactioneaza la 260 basis points (2,6%-n.red.) peste rata de referinta. Aceasta inseamna ca o emisiune romaneasca in USD ar putea fi tranzactionata la 230-300 b.p. peste rata de referinta. Deoarece rata de referinta relevanta pentru o emisiune pe 3 ani este de aproximativ 1,7%, rezulta ca un pret "rezonabil" pentru emisiunea recenta romaneasca ar fi intre 4%-4,7%. Astfel, o dobanda de 4,5 % este un pret corect (nu neaparat <<pretul corect>>). Daca ar fi sa luam in considerare un premium de lichidate, un pret corect ar fi mai aproape de 5%", afirma Sorana Baciu de la ING Nederlanden. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO