Bănci și Asigurări

Asigurătorii mai ţin doar 8% din active în depozite, faţă de o treime în 2008

Asigurătorii mai ţin doar 8% din active în depozite,...

Autor: Anelis Baciu

08.07.2015, 00:06 205
Companiile de asigurări aveau la fina­lul anului trecut un miliard de lei (circa 225 mil. euro) în conturi şi de­pozite bancare, în creştere cu 15%.
 
Depozitele bancare reprezentau 8% din activele asigurătorilor, potrivit datelor agregate de Auto­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Spre comparaţie, sumele păstrate în conturi şi depozite ajungeau la o treime din totalul activelor în 2008. Sumele plasate de asigurători în sistemul bancar au ajuns să deţină o pondere din ce în ce mai mică din totalul activelor în ultimii ani, în condiţiile în care dobânzile la depozite s-au redus semnificativ.
 
Depozitele asigurătorilor sunt concentrate în proporţie de 75% la un număr de zece bănci. BCR, cea mai mare bancă locală, a atras şi cele mai multe depozite de la asigurători, res­pec­tiv 250 mil. lei. Pe locurile urmă­toare se află BRD şi Raiffeisen, dar cu sume la jumătate faţă de cea depusă la BCR. Companiile de asigurări aveau depozite şi la Piraeus, o bancă cu acţionariat elen, dar şi la subsidiara din Bul­garia a Uni­Credit. ASF nu precizează cine sunt asigurătorii care au depozite în Bulgaria, dar singurul asigurător care are legătură cu Bulgaria este Euroins, deţinut de grupul Eurohold. Companiile locale de asigurări deţineau anul trecut active de 18 mld. lei (4,1 mld. euro), în creştere cu 3%. Activele din asigurări repre­zintă circa 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO