Bănci și Asigurări

Asigurătorii din UNSAR au plătit daune de 2,1 mld. lei în primul semestru

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

03.09.2013, 19:56 299

Companiile membre ale UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor locali), care deţin aproximativ 90% din piaţa asigurărilor generale, au plătit despăgubiri în valoare de 2,1 miliarde de lei (475 mil. euro) în primul semestru, cu 3,4% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de asociaţie.

Cheltuielile cu daunele au reprezentat circa 67% din volumul primelor subscrise, de 3,1 miliarde de lei (711 mil. euro) subscrise în prima jumătate a anului, potrivit statisticilor UNSAR. Uniunea Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare este formată din 16 companii care subscriu pe segmentul asigurărilor generale.

Segmentul auto generează cele mai mari volume de despăgubire, daunele de circa 1,9 miliarde de euro (429 mil. euro) reprezentând 91% din valoarea totală a subscrierilor pe acest segment de piaţă. Cele mai multe despăgubiri, 46% din total, echivalentul a 970 milioane de lei, au fost plătite în contul poliţelor auto obligatorii (RCA), în timp ce pentru asigurările auto facultative companiile UNSAR au achitat daune de 922 milioane de lei.

Pe Casco, daunele au depăşit cu 6% încasările din poliţe, care s-au ridicat la 865 milioane de lei, în timp ce pe RCA subscrierile de 1,2 miliarde de lei au reuşit să acopere despăgubirile. Cele mai multe despăgubiri, 534 milioane de lei, au fost plătite de Omniasig, urmată de Astra cu circa 319 milioane de lei şi Allianz-Ţiriac, care a raporat daune de 266 milioane de lei achitate pe segmentul asigurărilor generale.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO