Bănci și Asigurări

Asiguratorii auto pierd cursa cu daunele

21.08.2008, 19:10 15

Daunele platite de asiguratori pentru politele auto au accelerat puternic in primul semestru, astfel incat din 2 euro incasati de companii aproape 1,3 euro au fost utilizati pentru despagubirea celor care au facut accidente.
Companiile de asigurari au incasat in primul semestru circa 732 mil. euro din vanzarea de polite Casco si RCA, iar daunele platite s-au ridicat la 461 mil. euro. Daunele au reprezentat astfel 63% din incasari, potrivit datelor Comisiei de Suparveghere a Asigurarilor, insa situatia este chiar mai grava, spun asiguratorii.
"Rata daunei este, de fapt, mult mai mare, deoarece nu toata prima de asigurare incasata in prima parte a anului este aferenta acestor plati, ci doar jumatate, pentru ca a trecut doar o jumatate de an", afirma Tudor Moldovan, directorul general al Generali, unul dintre primii zece jucatori din piata asigurarilor.
Pentru o mare parte din politele auto prima de asigurare se incaseaza pentru un an intreg. Daca luam in calcul doar jumatate din primele incasate de asiguratori pe segmentul auto, adica 366 de milioane de euro, rezulta ca acestea nu acopera costul daunelor, ceea ce face din asigurarile auto o linie de business cu pierderi importante.
"Daca lucrurile vor continua sa functioneze in acest mod, segmentul auto va fi in continuare foarte pagubos. Nebunia asigurarilor auto a inceput in urma cu aproximativ doi ani, odata cu explozia businessului de leasing. Parcul auto a crescut exponential, la fel si daunele platite de companii", sustine Moldovan.
Segmentul auto reprezinta 75% din incasarile companiilor din asigurari generale, restul de 25% fiind reprezentat de polite cum ar fi cele pentru locuinte sau raspundere civila. "Acestea nu reusesc insa sa compenseze pierderile din auto. Ajunge doar sa ne uitam la ce se intampla in piata", afirma Moldovan.
Anul trecut, piata asigurarilor a raportat o pierdere neta de aproape 76 mil. euro, in principal din cauza acestor daune.
In primul semestru, daunele pentru auto au crescut mult mai repede decat primele brute subscrise. In timp ce primele au avansat cu 18% in euro, daunele au urcat cu 28%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO