Bănci și Asigurări

Asiguratorii au preluat de doua ori mai mult risc bancar in 2003

10.08.2004, 00:00 12

Piata asigurarilor de credite si garantii a ajuns la finalul lui 2003 la 27 de milioane de euro, de doua ori mai mult ca in anul precedent.
Astfel, explozia creditelor de consum din 2003 s-a reflectat si in rezultatele de final de an ale asiguratorilor. Fata de 2001, cresterea valorica a acestor tipuri de asigurare a fost de 2,25 ori.
Volumul imprumuturilor acordate populatiei de institutiile de credit a crescut in anul trecut cu 260%. La sfirsitul anului 2003, creditele contractate de persoanele fizice insumau, pe ansamblul sistemului bancar, aproape 2 de miliarde de euro, in comparatie cu 660 de milioane de euro in decembrie 2002. Companiile de asigurari castiga prin doua tipuri de asigurari de pe urma cresterii creditarii. Prin polita de asigurare de credite si garantii, societatile de asigurare preiau asupra lor, contra unei prime pe care o incaseaza de la banci, riscul de nerambursare a creditelor de catre clientii bancilor. Celalat tip de asigurare care a avut o crestere substantiala au fost asigurarile de viata, cerute de banci in cazul creditelor pentru locuinta.
Primii sase jucatori detineau 88% din aceast segment de piata in decembrie 2003. Cele mai bune rezultate pe anul trecut le-a avut compania Asiban, cu prime brute subscrise de 11,5 milioane de euro, de aproape patru ori mai mult decat cele din 2002. Ii urmeaza BCR Asigurari, Allianz-Tiriac si Garanta, cu subscrieri pe aceasta categorie cuprinse intre 2,24 si 4 milioane de euro. Locul cinci este detinut la egalitate de companiile Asitrans si Omniasig, cu 1,78 milioane de euro.
Dintre aceste societati, cea mai importanta crestere a avut-o divizia de asigurari a BCR, de la 720.000 la 4 milioane de euro, adica un progres de 500% fata de sfarsitul anul precedent. Societatea Asirom, liderul acestei piete in 2002 cu prime brute subscrise de 3,9 milioane de euro, a realizat in 2003 subscrieri de doar 1 milion de euro.



Cum s-a modificat legea
Incepand cu data de 30 martie a acestui an, retinerea neta pentru riscurile de credite si garantii nu poate depasi de 12 ori valoarea activului net aferent ultimului exercitiu financiar. Aceasta restrictionare ar putea reduce ritmul de crestere al acestui segment.
De asemenea, retinerea neta pentru riscurile de credite si garantii nu poate depasi de 12 ori valoarea activului net aferent ultimului exercitiu financiar.
Proiectul anterior permitea societatilor sa incaseze prime pentru aceste categorii de asigurari in proportie de 35% din totalul primelor nete pentru asigurari generale, in timp ce expunerea asiguratorului la riscurile de credite si garantii nu putea sa depaseasca de 35 de ori valoarea capitalurilor proprii.
Primele nete subscrise pentru asigurarile de credite si garantii nu pot depasi 35% din totalul primelor nete subscrise la o societate de asigurare pentru toate clasele de asigurari generale. In plus, veniturile obtinute de societatile de asigurari din acoperirea riscului pentru creditele de consum si cele ipotecare pot reprezenta cel mult 25% din totalul primelor nete subscrise la toate clasele de asigurari generale, portofoliul urmand sa fie analizat trimestrial.
Norma emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cuprinde o treia varianta de reglementare, dupa ce primul proiect fusese puternic contestat de societatile de asigurari, iar a doua forma elaborata de CSA a fost modificata pentru a raspunde unor solicitari formulate de Fondul Monetar International.
CSA a stabilit, la recomandarea expertilor FMI, ca expunerea pe un debitor nu poate depasi 5.000 de euro in cazul creditelor de consum. Limitarea expunerii vizeaza doar retinerea neta (obligatia asumata exclusiv de compania de asigurare, fara reasigurare).
Pentru creditele de consum acordate populatiei si creditele comerciale cu dispersie, de exemplu imprumuturile pentru achizitionarea de bunuri in rate, expunerea va reprezenta 2% din soldul sumei asigurate, la diferite momente ale restiturii creditului.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO