Bănci și Asigurări

Asigurările RCA se vor scumpi cu cel mult 5% anul acesta - broker

Asigurările RCA se vor scumpi cu cel mult 5% anul acesta - broker

Autor: Adrian Dumitrache

28.01.2013, 12:55 622

"CSA anticipează că tariful la RCA nu va creşte şi subscriu la această estimare. Piaţa RCA este una a cumpărătorului, care se uită la preţ. Datorită dezvoltării puternice a mediului online, constat cu suprindere că preţul nu a crescut, ci chiar a scăzut faţă de anul precedent. De ce? Există o morişcă a preţurilor. Azi există un asigurător care oferă un preţ mic la RCA, mâine altul. Nu ştiu dacă este benefic, dar asta-i situaţia, şi în acest context câştigă clientul", a spus Vasile, prezent la o conferinţă pe teme de specialitate.

El a adăugat că este "total aberantă" situaţia cu privire la dauna medie a asigurătorilor, care variază între 4.000 şi 10.000 de lei.

"Situaţia este întâlnită dintr-un motiv foarte simplu: asigurătorii plimbă clienţii câteva săptămâni până se efectuează constatarea şi nu este normal. Apoi, în baza acestui document, unităţile de reparaţii auto întocmesc un deviz, iar asigurătorul îi propune clientului o despăgubire de 20-30% din totalul devizului. Ce poate face clientul cu această sumă? Din acest motiv aveam un ecart atât de mare al daunei medii între asigurători", a spus Vasile.

Safety Broker este unul dintre primii zece jucători din domeniu şi a intermediat în perioada ianuarie-septembrie 2012 prime în suma de 23,5 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aproape două treimi din primele intermediate sunt aferente poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), iar un sfert sunt aferente poliţelor auto facultative (Casco).

În primele nouă luni ale anului 2012, prima de asigurare medie anualizată pe segmentul RCA a fost de 455 lei, în scădere cu 4% faţă de valoarea de 472 lei din perioada similară a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5% în primele nouă luni, la 1,52 miliarde de lei.

Numărul dosarelor de daună avizate pe segmentul RCA a fost de 220.321, în scădere cu 9% faţă de 2011, când au fost avizate 241.062 dosare.

În schimb, valoarea despăgubirilor RCA plătite a crescut cu 9%, la 1,29 miliarde de lei.

Dauna medie RCA plătită a fost de 5.868 lei, în urcare cu 13% faţă de perioada similară din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO