Bănci și Asigurări

Asigurarile private de sanatate cresc cu 90% pe an

20.04.2007, 19:03 22

Piata asigurarilor private de sanatate ar putea ajunge in 2010 la 150 de milioane de euro in conditiile in care nivelul acesteia a fost de circa 10 milioane de euro in 2006, potrivit participantilor la Conferinta Nationala a Asigurarilor de Sanatate, organizata de Media XPrimm.
"Daca o companie achizitioneaza o asigurare privata de sanatate de 30 de euro pe luna pentru un angajat are o cheltuiala anuala per angajat de 360 de euro. Din cauza faptului ca asigurarea privata de sanatate este considerata venit, aceasta este impozabila cu aproximativ 80%, deci angajatorul plateste inca 290 de euro pe langa asigurare, deci un total de 650 de euro. In cazul acestei deductibilitati de 200 euro pe an, angajatorul are cheltuieli anuale de 450 euro", a explicat Mircea Oprescu, manager al departamentului de sanatate al companiei de asigurari Interamerican. El crede ca principalele solutii pentru a incuraja angajatorii sa incheie aceasta polita sunt fie neimpozitarea acestuia si pastrarea acestui nivel de deductibiltate, fie continuarea impozitarii si deductibilitatea integrala.
"In opinia mea, problema-cheie in dezvoltarea acestui sistem de asigurari este reprezentata de deductibilitate. Pentru cresterea gradului de cointeresare a angajatorilor si salariatilor, nivelul deductibilitatii trebuie modificat", a spus Mircea Ifrim, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.
Potrivit actualelor prevederi legislative, asigurarile private de sanatate sunt deductibile din impozitul pe venit si pe profit in limita a 200 euro pe an.
"Asigurarile private de sanatate reprezentau anul trecut 0,75% din piata asigurarilor generale. Pentru a ajunge la o valoare de 150 de milioane de euro piata ar trebui sa aiba un ritm de crestere anual de 90%", a declarat Sorina Niculescu, director general al Signal Iduna Services, companie germana ce intentioneaza sa dezvolte asigurari private de sanatate in colaborare cu Blocul National Sindical.
In prezent, pe piata asigurarilor private de sanatate activeaza circa 15 companii printre care se numara Allianz-Tiriac, AIG Life, Aviva, BCR Asigurari sau Generali. Unii dintre acesti asiguratori au incheiat parteneriate cu clinci si spitale private pentru a oferi produse exclusiv, cum ar fi: Aviva- Medicover, Interamerican - Euroclinic, AIG Life- Medlife. Numarul spitalelor private ar putea creste in acest an de la doua la opt dupa ce Medicover a anuntat deschiderea unui spital privat de 20 mil. euro, iar Medlife intentioneaza sa deschida inca cinci spitale de dimensiuni mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO