Bănci și Asigurări

Asigurările de viaţă au crescut în ultimul deceniu cu 28%, ajungând la 2,22 mld. lei la finalul lui 2020

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mircea Nica

23.02.2021, 08:30 100

Asigurările de viaţă, un segment cu un potenţial semnificativ în România, au ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 2,22 mld. lei la finalul anului 2020, cu 2% mai puţin faţă de 2019. În ultimul deceniu, subscrierile pentru asigurările de viaţă au înregistrat o creştere de circa 28,3%, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Timp de cinci ani, în perioada 2015-2019, asigurările de viaţă au înregistrat un trend de creştere neîntreruptă a subscrierilor, reuşind în anul 2017 să treacă de pragul de 2 mld. lei. Cu toate acestea, asigurările predominante în România au rămas cele generale, care reprezintă în jurul a 80% din întreaga piaţă a asigurărilor.

Asigurările de viaţă au fost văzute mereu ca fiind o linie de business cu potenţial pentru asigurători în România. Însă, comparativ, în alte ţări membre ale Uniu­nii Europene ponderile asigurărilor generale şi de viaţă sunt la un nivel diametral opus, cu cea mai mare pondere la nivelul pieţei fiind asigurările de viaţă.

Evoluţia volumului primelor brute subscrise de asigurători pe acest segment al asigurărilor de viaţă s-a men­ţinut în ultimul deceniu într-un interval de 1,3 - 2,3 mi­liarde de lei.

Concentrarea masivă pe segmentul asigurărilor generale arată într-o oarecare măsură şi nivelul de conştientizare a populaţiei privind acest tip de asigurări.

Asigurătorii au încercat diverse provomări pe acest segment, chiar şi în anul 2020 în care asigurările de viaţă au fost plasa de siguranţă pe care populaţia o putea accesa în contextul pandemiei de COVID-19, date fiind măsurile asigurătorilor de a extinde acoperirea poliţelor prin includerea pandemiilor.

Însă, efectul a fost unul opus aşteptărilor, având în vedere scăderea volumului de prime subscrise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO