Bănci și Asigurări

Asigurările de garanţii au urcat la 160 de milioane de lei şi au trecut de 3% din piaţă

Asigurările de garanţii au urcat la 160 de milioane de...

Autor: Anelis Baciu

28.11.2013, 20:41 92

Vânzările de asigurări de garanţii, poliţe încheiate de firme care acoperă riscul de neîndeplinire a obligaţiilor în cadrul unor contracte comerciale, au urcat cu 37% în perioada ianuarie-septembrie 2013, iar primele brute subscrise au atins 161 milioane de lei (37 mil. euro), potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Poliţele de garanţie sunt încheiate în principal de firmele de construcţii care participă la licitaţii publice pentru proiecte de infrastructură. Ponderea acestor poliţe în totalul subscrierilor din asigurări generale a ajuns la 3,3%.

Evoluţia asigurărilor de garanţii este o performanţă notabilă, având în vedere că per total piaţa de asigurări a stagnat după primele nouă luni la 6,2 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro). Un ritm de creştere mai accelerat  a fost înregistrat pe nişa asigurărilor de bunuri în tranzit (triplare a subscrierilor) şi asigurări de răspundere civilă a mijloacelor de transport naval (plus 48%), însă cele două clase de asigurare au ponderi mai mici în piaţă, de 1,7% şi respectiv 0,3%. Segmentul asigurărilor de garanţii se dovedeşte profitabil pentru asigurători, aceştia înregistrând o rată a daunalităţii bună, ponderea despăgubirilor plătite de companii în volumul primelor brute subscrise fiind de circa 9,5%. Volumul total al despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului în contul poliţelor de garanţii a fost de 15 milioane de lei, dublu faţă de 2012.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO