Bănci și Asigurări

Asigurarile Casco si property au dus afacerile Astra-Uniqa la 37 mil. euro

Asigurarile Casco si property au dus afacerile Astra-Uniqa la 37 mil. euro

Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa

29.04.2008, 19:57 51

Astra-Uniqa, al noualea jucator din piata asigurarilor, a incheiat primele trei luni ale acestui an cu afaceri de circa 137 de milioane de lei (37,1 mil. euro), in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor preliminare ale companiei.
"Cele mai mari cresteri au fost pe asigurari property (de bunuri - n.r.), de 72%, si pe Casco, de 67%. Inca de anul trecut am inceput sa derulam campanii de promovare a asigurarilor property pentru a stimula vanzarile, avand in vedere ca sunt mai profitabile decat asigurarile auto", a declarat pentru ZF Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa.
De altfel, compania de asigurari are un buget de publicitate de peste 2 milioane de euro in acest an, o parte importanta a acestuia fiind alocata asigurarilor property. De asemenea, compania a creat o retea de agenti dedicati vanzarii acestui tip de asigurare.
"In ceea ce priveste cresterea pe auto, aceasta s-a datorat evolutiei pietei, in primul rand a celei de retail, dar ne-am dezvoltat si parteneriatele cu societatile de leasing", explica Mustatea.
Din totalul primelor brute subscrise de Astra-Uniqa in aceasta perioada, 63 mil. lei (17 mil. euro) provin din asigurari de raspundere civila auto obligatorie (RCA), 46 mil. lei (12,5 mil. euro) - din polite auto Casco, restul primelor fiind din asigurari property, de raspundere si alte tipuri. Parteneriatele incheiate cu firme de leasing si banci i-au adus companiei prime brute subscrise de circa 6,8 mil. euro in primele trei luni, adica 18% din totalul afacerilor.
Printre companiile de leasing cu care lucreaza asiguratorul se numara Raiffeisen Leasing, Porsche, Italo-Romena, VB Leasing, RCI, MKB Romexterra, Eurial, Total, Piraeus sau Credit Europe Leasing.
Astra-Uniqa si-a propus sa isi dezvolte in acest an activitatea de asigurari de viata, care are inca o pondere foarte redusa in afacerile totale.
"Avem o echipa noua, care a venit cu o organizare foarte buna si cu produse noi, cum ar fi asigurari de sanatate, asigurari de viata de grup sau cele pentru credite bancare. Avem in plan si intrarea pe piata asigurarilor unit-linked (asigurari de viata legate de fonduri de investitii - n.r.), insa acest lucru nu se numara acum printre prioritatile noastre, din cauza evolutiei foarte oscilante a fondurilor din ultima perioada", afirma seful Astra-Uniqa.


Uniqa, in curs sa preia integral actiunile Astra
Compania Uniqa din Austria, actionar la asiguratorul roman Astra, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca negociaza preluarea controlului asupra firmei, intentie anuntata inca din primavara anului trecut, relateaza Mediafax. Intentia se inscrie in procesul general de preluare a firmei de catre austrieci, o operatiune mai complexa intinsa pe mai multi ani care presupune plata unui anume pret numai daca sunt atinsi anumiti indicatori financiari. "Negociem in prezent cu actionarii majoritari pentru preluarea controlului asupra companiei, astfel incat sa folosim mai bine potentialul mare de crestere al pietei si sa acceleram procesul de integrare", arata Uniqa.
Uniqa detine 27% din Astra, restul apartinand omului de afaceri Dan Adamescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO