Bănci și Asigurări

Asigurarile auto duc piata asigurarilor pe pierdere

Asigurarile auto duc piata asigurarilor pe pierdere

Cristian Constantinescu, UNSAR: Preturile la asigurarile Casco ar trebui sa se majoreze cu 30% la nivel de piata, pentru ca asiguratorii locali sa-si poata acoperi cheltuielile si sa redevina profitabili.

23.02.2007, 19:56 34

Piata asigurarilor a trecut pe pierderi anul trecut, in conditiile in care ritmul de crestere al daunelor platite, de 54%, a fost superior ritmului de 34% al primelor brute subscrise.
"Consider ca piata de asigurari a inregistrat pierderi anul trecut. In 2005, industria a realizat un profit de sub 1% din cifra de afaceri", a afirmat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), la un seminar pe tema asigurarilor, organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) organizat cu ocazia a 15 ani de supraveghere. Piata asigurarilor a inregistrat in 2005 un profit net de 38 milioane de euro, adica 0,03% din valoarea primelor brute subscrise.
"Daca in anul 2005 ARDAF ar fi declarat nivelul corect al rezervelor de solvabilitate, piata de asigurari s-ar fi situat tot pe pierderi", a mai spus Constantinescu. ARDAF nu a facut public rezultatul financiar pe 2006, compania inregistrase insa o pierdere de 30 de milioane de euro la noua luni.
Cu toate ca nu poate estima care este nivelul pierderilor acumulate, Constantinescu crede ca o pondere de 90% din influxul de capital de 130 de milioane de pe piata asigurarilor din 2006 a fost repartizata pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.
"La nivelul politelor Casco nu putem vorbi de majorari semnificative ale preturilor, dar putem vorbi de o evolutie ingrijoratoare a daunelor. Astfel, frecventa daunelor Casco a ajuns la 65% din total piata, adica din 100 de asigurati Casco 65 inregistreaza daune in fiecare an", a explicat Constantinescu. Unul dintre motivele pentru care presedintele UNSAR crede ca asigurarile RCA sunt mai profitabile decat politele Casco este faptul ca dispersia riscurilor este mai buna, de circa 90-95%, in timp ce la Casco dispersia riscurilor ajunge la maximum 15%.
Constantinescu crede ca preturile la asigurarile Casco ar trebui sa se majoreze cu 30% la nivel de piata, pentru ca asiguratorii locali sa-si poata acoperi cheltuielile si sa redevina profitabili. "Marea majoritate a firmelor de service-auto au anuntat ca-si vor majora preturile la reparatii auto, iar piata asigurarilor nu poate acoperi aceste costuri decat din primele auto. Fiecare societate va trebui sa-si revizuiasca tarifele la politele de asigurare auto", a spus Constantinescu. El a explicat ca exista posibilitatea ca unele societati sa ajunga intr-un termen destul scurt in incapacitate de plata.
"Anul trecut s-au investit circa 10% din volmulul primelor brute subscrise pentru recapitalizare si, daca vom continua asa, investitorii vor incepe sa aiba retineri. Daca un actionar investeste 2-3 ani intr-o societate si aceasta nu este profitabila, la un moment dat va trage oblonul", a incheiat presedintele UNSAR.
Piata asigurarilor din Romania a crescut cu 34% anul trecut, inregistrand un volum al primelor brute subscrise in valoare de 1,6 miliarde de euro, din care asigurarile generale au generat venituri de 1,3 miliarde de euro si cele de viata de 0,3 miliarde de euro. In acelasi timp, valoarea despagubirilor platite de asiguratori a crescut cu 54% pana la 740 mil. euro, in conditiile in care in 2005 s-au platit indemnizatii in valoare de 478 de milioane de euro. Anul trecut s-au platit despagubiri pe asigurari generale de 700 de milioane de euro, in crestere cu 55% fata de nivelul de 451 de milioane de euro din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO