Bănci și Asigurări

ASF vrea ca poliţa RCA să se prelungească automat la fiecare 12 luni, iar asigurătorii care nu plătesc despăgubirile la timp să fie penalizaţi pentru fiecare zi de întârziere

ASF vrea ca poliţa RCA să se prelungească automat la...

Autor: Anelis Baciu

26.02.2016, 15:28 3322

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus în proiectul de lege pe RCA trimis ieri Parlamentului şi Ministerului de Finanţe prelungirea automată a poliţelor la fiecare 12 luni, decontarea directă între asigurători, dar şi sancţiuni mai dure pentru asigurătorii care întârzie plata despăgubirilor sau diminuează nejustificat valoarea acestora. Potrivit documentului, asigurătorii care nu plătesc la timp daunelor vor fi penalizaţi cu o sumă formată din indicele Robor plus o marjă anualizată de 30% din valoarea despăgubirii.

Ideea unei legi pe RCA a venit ca o soluţie pentru detensionarea pieţei locale de profil, în condiţiile în care ultima perioadă a fost marcată de discuţii aprinse pe tema majorărilor de tarife.
 

Principalele modificări propuse de ASF:

@Prelungirea automată a poliţei de asigurare RCA la fiecare 12 luni, în cazul în care asiguratul nu denunţă contractul de asigurare cu cel puţin o lună înainte de expirare.

@Excluderea posibilităţii încheierii poliţei RCA pe şase luni. Poliţa se va încheia în mod obligatoriu pe o perioadă de 12 luni.

@Termenul maxim de plată a despăgubirilor de către asigurători este prelungit cu 5 zile. Asigurătorii sunt obligaţi să plătească despăgubirile în maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document la dosarul de daună, faţă de maximum 10 zile în prezent.

@Asigurătorii care nu plătesc daunele în termenul impus prin lege sau care diminuează nejustificat despăgubirea sunt penalizaţi pentru fiecare zi de întârziere cu o sumă dată de valoarea indicelui Robor plus o marjă anualizată de 30 de puncte procentuale pentru întreaga despăgubire sau la diferenţa neachitată.

@Baza de date CEDAM privind evidenţa poliţelor RCA trece din administrarea ASF în administrarea Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, institutie nou-creată.

@Se introduce compensare directă între asigurători doar pentru daunele materiale. Decontarea directă se va stabili prin convenţii multilaterale între asigurătorii RCA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO