Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

ASF: Riscul de intrare în faliment al României a scăzut, iar ratingul de ţară al României câştigă încrederea investitorilor

Spread-ul dintre obligaţiunile suverane ale României pe 10 ani, denominate în euro, şi cele similare ale Germaniei s-a redus, ceea ce poate fi interpretat şi ca o îmbunătăţire a încrederii investitorilor în ratingul de ţară al României, arată cel mai recent raport privind tendinţele şi riscurile pe pieţele financiare locale şi internaţionale elaborat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Totodată, cotaţiile CDS (Credit Default Swap) aferente obligaţiunilor emise de România (în USD, cu maturitate la 5 ani) se situează în jurul nivelului de 119 puncte, în scădere cu aproximativ 29% faţă de ultimul maxim.

Variaţiile CDS sunt influenţate de variaţia randamentelor titlurilor de stat cu aceeaşi maturitate. 

Liber la dividende. Dar cu măsură

European Systemic Risk Board (ESRB) a decis să revizuiască, în contextul reducerii incertitudinilor legate de perspectivele macroeconomice şi al păstrării rezilienţei sistemului financiar în ultima perioadă, Recomandarea privind restricţionarea distribuirilor de dividende, răscumpărărilor de acţiuni şi plăţilor remuneraţiilor variabile.

Astfel, entităţile din pieţele financiare vor avea posibilitatea să efectueze astfel de operaţiuni, în anumite condiţii. ESRB recomandă autorităţilor de supraveghere să solicite băncilor, firmelor de investiţii şi societăţilor de asigurări să se abţină de la distribuiri care reduc cantitatea sau calitatea fondurilor proprii, mai puţin atunci când aceste instituţii sunt prudente în realizarea distribuirilor, iar reducerea fondurilor proprii nu depăşeşte pragul conservativ stabilit de autoritatea competentă.

Pragul conservativ trebuie calibrat luând în considerare: nevoia instituţiilor financiare de a menţine un nivel ridicat de capital; nevoia de a se asigura că nivelul general al distribuirilor este mai mic decât în anii anteriori crizei COVID-19; particularităţile fiecărui sector.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.