Bănci și Asigurări

ASF: Pieţele financiare globale dau semne de revenire după ce începerea vaccinărilor în UE a creat un climat pozitiv şi a redus incertitudinea

Opinie

ASF: Pieţele financiare globale dau semne de revenire...
28.01.2021, 12:04 175


Pieţele financiare globale dau semne de revenire la începutul noului an, în condiţiile în care rata de extindere a infecţiilor cu COVID19 a scăzut uşor, ca urmare a introducerii programului de vaccinare în Uniunea Europeană, care a contribuit la reducerea incertitudinii şi a generat  un climat pozitiv pe burse, relevă cel mai recent Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, s-a redus semnificativ, atingând nivelurile de la începutul  anului 2020 şi se situează în jurul valorii de 0,0487.

Pe de altă parte, pieţele financiare din SUA şi Zona Euro înregistrează o îmbunătăţire a condiţiilor de tranzacţionare, conform indicilor calculaţi de Bloomberg.

Astfel, indicele  de turbulenţă pe pieţele bursiere internaţionale calculat de Bank of America Merrill Lynch se situează pe un trend descendent şi se poziţionează sub nivelul valorii 0.

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie pentru a stimula deschiderea, robusteţea şi rezilienţa sistemului economic şi financiar din UE, bazată pe trei piloni: promovarea unui rol internaţional mai mare al monedei euro, prin convingerea partenerilor din ţările terţe să promoveze folosirea acesteia; susţinerea  dezvoltării instrumentelor şi indicilor financiari denominaţi în euro şi îmbunătăţirea statutului de monedă de referinţă internaţională în sectoarele de energie şi de mărfuri.

Emiterea obligaţiunilor denominate în euro în cadrul NextGenerationEU va adăuga profunzime şi lichiditate pieţelor de capital din UE, crescând atractivitatea lor şi a monedei euro  în rândul investitorilor.

Impulsionarea finanţelor sustenabile reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru a dezvolta pieţele financiare din UE într-un hub al finanţelor verzi, folosind euro ca monedă implicită pentru produsele financiare sustenabile. În  plus, Comisia Europeană va susţine BCE privind o posibilă introducere a monedei euro digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO