Bănci și Asigurări

ASF: Piaţa de asigurări a raportat pierderi de 267 mil. lei anul trecut, în creştere de 7,5 ori faţă de rezultatul negativ din 2014

ASF: Piaţa de asigurări a raportat pierderi de 267 mil....

Autor: Anelis Baciu

20.07.2016, 17:36 251

Piaţa locală de asigurări a rămas şi anul trecut captivă pierderilor, în condiţiile în care rezultatul net negativ s-a situat la 267 milioane de lei (60 mil. euro), de 7,5 ori peste nivelul înregistrat în urmă cu un an, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, în loc să progreseze, piaţa de asigurări face paşîn spate la capitolul profitabilitate şi marchează un rezultat financiar apropiat de cel din 2007.

“Adâncirea pierderii per ansamblul pieţei, comparativ cu revirimentul din 2014, a avut loc în pofida faptului că sectorul asigurărilor şi-a reluat creşterea anul trecut, înregistrând o majorare de 8,2% a volumului primelor brute subscrise, până la 8,75 miliarde de lei. Rezultatele financiare ale mai multor jucători au rămas însă sub presiunea determinată de gradul ridicat de dependenţă faţă de asigurările auto, respectiv de rata mare a daunei (peste 90% pe segmentul RCA)”, precizează ASF.

Profiturile totale generate de 19 companii au cumulat 467 milioane de lei, în timp ce pierderile unui număr de 16 asigurători s-au situat la 734,6  milioane de lei. Rezultatul pieţei a fost în bună măsură influenţat de companiile de asigurări auto obligatorii (RCA). Cele mai active companii pe acest segment, Euroins, Carpatica Asig, Asirom şi City Insurance, au înregistrat o pierdere agregată de 560 de milioane de lei.

Euroins, compania în redresare financiară a bulgarilor de la Eurohold, conduce în topul pierderilor cu un rezultat negativ de aproape 300 de milioane de lei şi este urmată îndeaproape de Carpatica Asig, aflată în rezoluţie, cu o pierdere de 204 milioane de lei.

O pierdere semnificativă, de 50 de milioane de lei, a raportat şi Asirom, asigurător aflat în portofoliul grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG). Este posibil ca adâncirea pierderile de la Asirom să fi fost cauzată de strategia agresivă pe care compania a decis să o urmeze pe piaţa de RCA. în 2014 Asirom a avut o pierdere de circa două ori mai mică.

La polul opus, în topul câştigurilor conduce detaşat Metropolitan Life, compania deţinută de gigantul american MetLife, cu un profit record de 178 milioane de lei. Profitul Metropolitan Life reprezintă 80% din afaceri şi este de peste trei ori mai mare decât rezultatul din 2014. Câştigul de anul trecut, aşa cum era de aşteptat, nu a fost realizat exclusiv din activitatea de subscriere, ci a fost influenţat în bună măsură de transferul unor participaţii ale asigurătorului la alte societăţi comerciale către grup, ca parte a procesului de transformare a companiei în sucursală a MetLife Europe cu sediul în Irlanda.

Pe locul secund în topul profiturilor se poziţionează Allianz-ţiriac, cel mai mare asigurător local, cu un rezultat pozitiv de 81,7 milioane de lei. Profitul Allianz a fost cu 11% mai mare decâîn 2014.

Pe profit a fost şi asigurătorul Generali, de altfel obişnuit cu rezultate pozitive. Generali a raportat anul trecut un plus de 68 milioane de lei, dublu faţă de 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO