Bănci și Asigurări

ASF caută un lichidator provizoriu pentru Astra Asigurări

ASF caută un lichidator provizoriu pentru Astra Asigurări

Autor: Anelis Baciu

08.10.2015, 00:05 587
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe site-ul propriu un anunţ prin care „invită“ practicienii în insolvenţă să depună, până azi oferte pentru rolul de lichidator al Astra Asigurări, companie în cazul căreia a cerut în instanţă deschiderea procedurii de faliment.

Lichidatorul numit de ASF va fi unul provizoriu, dreptul de numire a unui practician în insolvenţă cu rol de lichidator aparţinând instanţei judecătoreşti. Totuşi, o decizie privind numirea unui lichidator de către ASF nu a fost hotărâtă definitiv.

Autoritatea de Supraveghere a decis însă să caute un lichidator din motive prudenţiale, în eventualitatea în care Tribunalul ar amâna emiterea unei hotărâri în cazul falimentului Astra. rribunalul Bucureşti nu a emis până acum o decizie în cazul Astra, falimentul asigurătorului urmând a fi dezbătut în sedinţa de luni 12 octombrie.

ASF a publicat pe site şi o listă cu şase practicieni în insolvenţă agreaţi, printre care se numără şi KPMG, compania care a administrat special Astra până la decizia de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Contractul KPMG pentru administrare specială a companiei Astra a încetat odată cu cererea ASF de dizolvare a asigurătorului.

Autoritatea încearcă să grăbească găsirea unui lichidator şi din acest motiv nu solicită fimelor care participă la licitaţie cazier judiciar sau fiscal.

După pronunţarea hotărârii definitive de către instanţă, dreptul de administrare al reprezentanţilor actuali ai Astra va fi ridicat, iar lichidatorul va fi responsabil de inventarierea bunurilor şi vinderea acestora. ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, la finalul lunii august, după ce procedura de majorare de capital cu 425 milioane de lei a eşuat. Astra avea o cotă de piaţă de aproape 10% şi prime subscrise de circa 800 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO