Bănci și Asigurări

ASF a trimis în Parlament propunerea de lege pe RCA privind compensarea directă

ASF a trimis în Parlament propunerea de lege pe RCA...

Autor: Anelis Baciu

26.02.2016, 00:04 485

Autoritatea de Supraveghere Finaniciară (ASF) a finalizat proiectul de lege privind asigurarea auto obligatorie (RCA) şi a înaintat propunerea de schimbare legislativă comisiilor de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi Ministerului Finanţelor Publice, potrivit unei informări a instituţiei. Printre principalele prevederi ale proiectului legislativ se numără introducerea sistemului de decontare directă între asigurătorii RCA, o măsură pe care companiile de asigurări au primit-o cu reticenţă.

Asigurătorii au susţinut prin intermediul asociaţiilor profesionale UNSAR că decontarea directă va avea consecinţe negative în principal asupra companiilor stabile din punct de vedere financiar şi a clienţilor, pentru că implementarea acestui sistem va însemna costuri mai mari pentru asigurători şi implicit tarife în creştere.
 
Compensarea directă funcţionează deja în regim obligatoriu în Italia, Rusia şi Suedia, în timp ce în Franţa, Belgia şi Spania sistemul este voluntar.
 
Ideea unei legi pe RCA a venit ca o soluţie pentru detensionarea pieţei locale de profil, în condiţiile în care ultima perioadă a fost marcată de discuţii aprinse pe tema majorărilor de tarife.
 
Companiile de transport au reclamat triplarea tarifelor la RCA în câteva luni şi au protestat în stradă împotiva majorărilor. Pe de altă parte, asigurătorii susţin că frecvenţ
a mare a daunelor îi presează să facă corecţii asupra preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO