Bănci și Asigurări

ASF a publicat raportul de stabilitatea a pieţei asigurărilor, pieţei de capital şi pieţei pensiilor private

ASF a publicat raportul de stabilitatea a pieţei...

Autor: Mircea Nica

14.05.2020, 16:59 115

În urma analizei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) asupra celor trei pieţe financiare non-bancare s-au constatat câteva riscuri asociate contextului actual al pandemiei COVID-19.

“Riscurile aferente stabilităţii şi bunei funcţionări a fondurilor de pensii se menţin la niveluri reduse, dat fiind mecanismul de funcţionare a sistemul de pensii private de tip contribuţii definite cu garanţii, la nivelul sumei contribuţiilor, excluzând din start riscul de solvabilitate care constituie principala preocupare în cazul sistemelor de pensii bazate pe definirea beneficiilor, predominante încă în Europa atât ca număr, cât şi ca active.”

În contextul actual caracterizat de pandemia COVID-19, pentru piaţa organismelor de plasament colectiv cele mai relevante sunt riscurile investiţionale, riscul de credit şi riscul de lichiditate.

“În continuare, acestea sunt gestionate în general adecvat la nivelul întregii pieţe, prin diversificare şi prin respectarea politicilor de investiţii asumate prin prospectele fondurilor. Complexitatea redusă a pieţei face ca, deocamdată, aceste riscuri să nu fie amplificate prin utilizarea levierului financiar, instrumentele financiare complexe ca de exemplu derivate, structurate, obligaţiuni rezultate din securitizare, neavând o pondere semnificativă în activele totale. Pentru cea de-a doua componentă a pieţei de capital, piaţa bursieră locală, sunt relevante riscul de piaţă şi riscul de lichiditate.”

Riscul de afaceri pentru piaţa asigurărilor este determinat de o potenţială scădere a volumului de prime brute subscrise şi o creştere a răscumpărărilor poliţelor în vigoare.

Cu toate acestea, majoritatea societăţilor de asigurare din România nu evaluează impactul COVID-19 ca fiind unul major asupra profilului de risc, conform consultărilor efectuate dintre ASF şi asigurători, şi a poziţiei lor financiare. Unii asigurători au efectuat teste de stres suplimentare şi analize de impact, iar impactul a fost marginal, se mai arată în raport.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO