Bănci și Asigurări

Aroganta: o boala contagioasa

08.12.2004, 00:00 52



Cateva consideratii pe marginea interventiei de luni a BNR pe piata valutara





Recunosc: sunt unul dintre cei care au laudat oficialii BNR pentru masurile curajoase pe care le-au luat in ultimul timp, pentru ca incearca sa duca economia Romaniei in Europa uneori chiar cu forta. Am atras atentia asupra problemelor care pot sa apara pe parcurs, pentru ca si agenda pentru anul viitor este foarte indrazneata: tintirea inflatiei, denominarea, liberalizarea contului de capital, dar nota finala pentru prestatia BNR era una foarte buna. Recunosc ca am gresit.



Asteptata de unii jucatori din piata, negata voalat de BNR, decizia de a inteveni pe piata valutara a bancii centrale da masura arogantei care s-a instaurat tot mai pregnant in societatea romaneasca in ultimii ani. Desigur, se stia ca banca centrala isi rezerva dreptul de a mai juca pe piata, dar interventia brutala de luni este una total lipsita de sens. In primul rand, pentru ca spulbera motivatia de neinterventie a acelorasi oficiali BNR: "lasam piata libera". Am spus chiar de atunci, ca piata valutara nu este in echilibru in acest moment (exista o supraoferta de valuta pe piata) si mai ales, ca aprecierea leului nu are fundamente economice, ci este una conjuncturala. Asadar, piata nu trebuia lasata libera, cata vreme ea nu are forta de a reflecta paritatea sustenabila economic a leului. Economia Romaniei nu poate inghiti valuta care intra pe piata, pentru ca acesti bani nu vin in domeniul productiv, ci in achizitia de terenuri si cladiri. BNR a ignorat aceste adevaruri, deoarece aprecierea monedei nationale o ajuta pentru indeplinirea tintei de inflatie din acest an. Pentru aceasta, oficialii BNR s-au ascuns in spatele performantei economice de exceptie a Romaniei, asa cum reiese din datele statistice, desi majoritatea analistilor onesti au avertizat ca aceste date sunt conjuncturale si deci irelevante.



Acum, cand probabil ca informatiile cu privire la inflatie sunt linistitoare, BNR a intervenit pentru "a da un semnal" despre banda de fluctuatie a cursului de schimb pe care domniile lor o considera "corecta". Evident, cu rezervele valutare la dispozitie si fara ca intrarile de capital strain sa fie liberalizate, oficialii BNR au o pozitie de forta fata de orice jucator din piata. In aceste conditii, "lasam piata libera" are relevanta unei miute in spatele blocului, cand unul dintre pusti poate oricand sa se supere si sa plece cu mingea... Este adevarat, intr-o economie aflata in echilibru, acesta e rolul bancii centrale: sa dea semnale in piata, sa actioneze ca un regulator pentru derapajele din economie. Dar Romania, cum spuneam, nu este in echilibru nici chiar daca acceptam cresterea economica fulminanta din ultimul timp ca reala: o astfel de crestere genereaza inflatie, deficit de cont curent, iar in cazuri cronice poate duce la "sufocare". In aceste conditii, BNR nu a facut decat sa accentueze si mai mult incertitudinile de pe piata, intr-un moment oricum delicat.



BNR ar fi putut pur si simplu sa recunoasca faptul ca a gresit, si sa-si anunte intentia de a reveni pe piata valutara sa zicem "pentru a limita tenditele de supra-apreciere a monedei nationale". Cred ca jucatorii pietei ar fi inteles mesajul si cu o prezenta discreta in pozitia de cumparator de valuta, BNR atingea acelasi scop intr-o maniera "soft". In schimb, banca centrala a actionat cu aroganta stapanului fata de slugi si a bulversat mediul de afaceri. Desigur, cursul valutar nu trebuie sa fie 100% predictibil (altfel se incalca din nou conceptul de piata libera), dar nici fluctuatii de peste 10% pe parcursul unei zile de tranzactionare nu sunt normale. Cu atat mai mult cu cat nimic nu s-a schimbat de vineri pana marti in situatia economica, politica sau sociala in Romania sau in lume!



Probabil ca de azi inainte, companiile vor avea o baza de calcul pentru bugetele lor, desi ecartul 36,000 - 40,000 lei pentru un euro este prea larg. Cu toate acestea, mediul de afaceri a devenit mai impredictibil decat inainte, cu un actor (BNR) care poate influenta situatia firmelor dupa propria discretie. Si evident, mai exista si suspiciunea ca de o asemenea volatilitate pe piata pot profita aceia mai informati dintre noi. Adica dintre ei.



Se spune ca puterea e recunoscuta tocmai atunci cand nu trebuie sa o arati in public. BNR nu a inteles inca lucrul acesta.





* Dragos Cabat este vicepresedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO