Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Ce arată datele de ultimă oră: Din cauza deficitului de lichiditate, BNR a redevenit, în martie, pe piaţa interbancară, creditor net în raport cu băncile comerciale, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la banca centrală, în special prin operaţiuni repo bilaterale

Deficitul de lichiditate a revenit în luna martie 2021 pe piaţa inter­ban­cară, după excedentul din lunile ianuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împru­mu­turi de la banca centrală în special prin operaţiuni repo bilaterale, în timp ce creditele de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lom­bard, au fost mai mici.

Deficitul de lichiditate a fost în martie de circa 2 mld. lei, după ce în februarie a fost excedent de 2,4 mld. lei, iar în ianuarie surplusul de lichi­ditate a depăşit 8,3 mld. lei.

Odată cu intrarea pieţei in­ter­bancare din nou pe deficit de lichi­di­tate, BNR a redevenit în martie credi­tor net în raport cu băncile comerciale.

BNR le-a dat băncilor în martie 2021 lichiditate prin operaţiuni repo bilaterale, iar stocul mediu zilnic a ajuns la circa 2,26 mld. lei.

Injecţiile de lichiditate vin în contextul în care rata anuală a in­flaţiei a crescut spre 3% în primele luni ale anului, cursul valutar a de­pă­şit maxim istoric după maxim is­toric în martie, trecând de 4,92 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară pentru scadenţele mai mari de o lună depăşeau 1,6%, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie.

Pe lângă împrumuturile repo, BNR le-a dat băncilor în martie 2021 şi împrumuturi de urgenţă Lombard, însă volumul a fost mai scăzut, de doar 637,6 mil. lei.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.