Bănci și Asigurări

Aproximativ 10% din asigurătorii europeni nu au capital suficient pentru a rezista unor şocuri economice puternice

Aproximativ 10% din asigurătorii europeni nu au capital suficient pentru a rezista unor şocuri economice puternice

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2011, 18:54 209

Aproximativ 10% din companiile europene de asigurări testate deautoritatea de control a sectorului de profil din Uniunea Europeanănu au suficient capital pentru a face faţă unor şocuri economiceputernice, transmite AFP.

Testele, efectuate de Autoritatea Europeană pentru Asigurări şiPensii şi la care au participat 221 de asigurători, acoperăcompanii reprezentând 60% din sectorul de profil din UE, plusIslanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Cu o rată a succesului de 90%, "se poate spune că sectoruleuropean al asigurărilor este solid", menţionează instituţiaîntr-un comunicat.

Testele au cuprins criterii mai stricte privind cerinţele decapitalul care vor trebui respectate începând cu ianuarie 2013.Condiţiile sunt cuprinse într-un pachet de reglementări cunoscutsub numele de Solvency II.

Dintre companiile testate, "datele arată că aproximativ 10% (13companii) nu îndeplinesc cerinţele pentru capitalul minim în cazulunor scenarii adverse. Zece companii nu au reuşit să îndeplineascăcerinţele de capital minim într-un scenariu legat de inflaţie",adaugă comunicatul, care face referite la un caz ipotetic în carebăncile sunt forţate de inflaţie să majoreze rapid dobânzile.

Scenariile în care asigurătorii au fost testaţi au inclus, deasemenea, riscuri referitoare la pieţe, credite şi asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO