Bănci și Asigurări

Aprecierea dolarului, câştig pentru deponenţi şi „gaură“ pentru debitori

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

13.01.2015, 00:00 301

Companiile şi populaţia aveau la finalul lunii noiembrie 2014 credite contractate în dolari americani de echivalentul a 6,2 miliarde de lei (1,7 mld. dolari), în timp ce economiile în valută (cu excepţia celor în euro) ajungeau la 9,7 miliarde de lei (2,7 mld. dolari), potrivit BNR.

Cea mai mare parte a depozitelor în alte valute decât euro sunt constituite în dolari pentru că puţine bănci locale oferă alternativa economiilor în alte monede, cum ar fi lira sterlină sau francul elveţian.

Aprecierea cu 15% a dolarului din ultimul an a însemnat practic o creştere de 15 ori a randamentului obţinut de clienţii care au ales să-şi păstreze economiile în moneda americană. Dobânda la dolari este infimă, de circa 1% pe an (faţă de 3% la lei), astfel că cea mai mare parte din câştig este reprezentată de aprecierea monedei.

La credite, dobânda medie este de circa 4% pe an, sub cele percepute de bănci la împrumuturile în lei sau euro. La lei, de exemplu, dobânda activă medie este de aproape 7% pe an.

Chiar dacă stocul de credite în dolari este nesemnificativ (circa 3% din volumul total al creditului privat), impactul aprecierii dolarului începe să fie vizibil pentru bănci. Astfel, restanţele la creditele de retail în dolari s-au dublat pe parcursul anului trecut şi au ajuns la 71 milioane de lei. Creşterea a fost de peste 70% doar pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie.

Dolarul a ajuns la 3,8 lei în prezent, faţă de un nivel de circa 3,3 lei la începutul anului trecut, ca urmare a creşterii puternice a cotaţiilor dolar-euro pe pieţele inter­naţionale.

Situaţia este comparabilă, dar la o scală mai mică, cu cea a creditelor în franci elveţieni la începutul crizei. Stocul de credite în franci elveţieni este de două ori mai mare decât cel în dolari, unele bănci promovând această alternativă de finanţare în special pentru clienţii de retail în perioada de boom economic, datorită dobânzilor foarte mici.

Mulţi clienţi s-au împrumutat în franci elveţieni în 2006-2007 la un curs de 2,2 lei/franc, iar acum trebuie să îşi achite ratele la un curs de 3,6 lei/franc, adică majorat cu 60%. Unele bănci caută deja soluţii pentru convertirea acestor credite în lei sau euro, inclusiv prin aplicarea unui curs mai redus decât cel actual. Restanţele la creditele în franci elveţieni ajung la 1,7 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO