Bănci și Asigurări

Aprecierea dolarului a ridicat câştigul depozitelor în moneda americană

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

25.08.2014, 00:07 990

Depozitele pe termen scurt în dolari au în prezent dobânzi de maximum 2%, dar cei care au pariat în primăvară pe moneda americană au avut mult mai mult de câştigat din aprecierea cursului.

Astfel, dolarul american s-a apreciat cu peste 4% faţă de leu din luna mai până acum, ceea ce înseamnă că un client cu un depozit pe trei luni ajuns la scadenţă acum a obţinut un randament de nouă ori mai mare decât indică dobânda nominală.

Spre exemplu, un depozit de 10.000 de dolari pe trei luni cu o dobândă de 2% pe an generează până la scadenţă un câştig nominal de circa 40 de dolari (130 de lei).

Dacă deţinătorul respectivului depozit a cumpărat dolari în luna mai la un curs de 3,18 lei/dolar, plătind 31.800 de lei, el ar avea acum în cont echivalentul a 33.200 de dolari.

Câştigul din diferenţa de curs ar fi de 1.400 de lei, la care s-ar adăuga cei 130 de lei din dobândă. Comparativ, dacă acelaşi client şi-ar fi depus în luna mai cei aproximativ 32.000 de lei din cont într-un depozit în lei ar fi obţinut o dobândă nominală de maximum 270 de lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre dobânda medie la depozitele de retail în lei

- situaţia depozitelor în valute, evoluţia cursului euro ; evoluţia comparativă a stocului în 2009-2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO