Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Apetitul străinilor pentru titluri de stat româneşti a crescut spre finalul lui 2020. Plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti au urcat în decembrie 2021 până la 21%, al doilea vârf de anul trecut. Participaţiile fondurilor de pensii au ajuns la 18,5%

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, au ajuns la sfârşitul anului 2020 la circa 49,9 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând în decembrie până la 21%, potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Maximul expunerii nerezidenţilor pe titluri de stat, de 21,2%, a fost în februarie 2020, iar minimul, de 17,6%, a fost în luna mai. Toamna şi iarna anului trecut au adus mai mulţi bani de la străini în titluri de stat româneşti după uşoara revigorare din vară, care a urmat declinului înregistrat în lunile de primăvară. În primăvara anului trecut s-a înregistrat o tensionare a pieţelor financiare din cauza crizei coronavirusului, care a adus ieşiri de capitaluri şi reducerea expunerilor străinilor

Pe componenta fondurilor de pensii private se observă că deţinerile de titluri de stat au ajuns la sfârşitul anului trecut până la 43,9 mld. lei reprezentând o pondere de 18,5%, sub ponderea din a doua parte a anului 2019, de circa 20%.

Băncile locale sunt în continuare principalul deţinător de titluri de stat pe piaţa locală, având o pondere de 47,3% în decembrie 2020, uşor peste nivelurile din vară. Din titlurile în lei, băncile locale au 45%, iar din titlurile în euro deţin 65,9%.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.