Bănci și Asigurări

Apar primele cifre privind criza ce urmează: FMI estimează o cădere economică de 5% pentru România în 2020, iar anul viitor o creştere economică de 3,9%. Şomajul se va tripla, depăşind un milion de oameni. Singura veste bună este că inflaţia va scădea

Apar primele cifre privind criza ce urmează: FMI...

Autor: Roxana Rosu

14.04.2020, 16:56 2095
Fondul Monetar Internaţional estimează o scădere cu 5% a economiei României în acest an, urmată de o creştere de 3,9% în 2021, potrivit raportului  „World Economic Outlook”.

Anul trecut, PIB-ul României a urcat cu 4,1%.

De asemenea, FMI prognozează că rata inflaţiei va coborî la 2,2% în 2020, de la 3,8% anul trecut, urmând să ajungă la 1,5% în 2021.

Şomajul va exploda însă în acest an, la 10,1%, faţă de o rată de 3,9% în 2019. FMI estimează că acest indicator va coborî anul viitor la 6%.

Criza economică generată de pandemia de COVID19 va influenţa şi deficitul de cont curent, care este estimat la 5,5% în 2020, faţă de 4,7% în 2019. Potrivit raportului FMI, deficitul ar urma să revină anul viitor la 4,7%.

„Este foarte probabil ca în acest an economia globală să experimenteze cea mai grea recesiune de la Marea Depresiune, depăşind cea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu”, a declarat FMI în raportul său. „Marea blocare, aşa cum s-ar putea numi, va reduce dramatic creşterea globală.”

Noile prognoze au apărut pe fondul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, care se desfăşoară prin videoconferinţă săptămâna aceasta. În mod normal, întâlnirile atrag 10.000 de persoane într-o zonă aglomerată din centrul Washingtonului.

Săptămâna trecută, Banca Mondială a revizuit prognozele referitoare la creşterea economică din România în acest an la 0,3%, faţă de 3,8% în raportul anterior, publicat înaintea pandemiei de COVID 19.

Banca Mondială menţionează că estimările se bazează pe ideea că treptat economia va reveni pe o pantă ascendentă, în a doua parte a anului, iar ritmul de creştere va accelera în 2021 la 4,4%. Totuşi instituţia spune că riscul de rece­si­une este major şi în creştere, pe mă­sură ce pandemia opreşte tot mai multe segmente ale economiei euro­pene şi are un efect disruptiv asupra lan­ţurilor globale de aprovizionare.

Premierul Ludovic Orban a estimat săptămâna trecută că economia va scădea cu o valoare între 1 şi 3%, în 2020. Analiştii economici sunt însă de părere că scenariul pe care lucrează guvernul este prea optimist. 

La nivel mondial, FMI estimează că economia globală va înregistra o contracţie de 3%. 

Toată lumea a intrat într-o criză profundă, nu doar România. Marile economii estimează că vor scădea între 30-40% în T2.

Marea Britanie, estimează că va scădea cu 35%

O entitate neguvernamentală din Marea Britanie a avertizat marţi că pandemia de coronavirus ar putea genera o scădere record, cu 35%, a ritmului de creştere economică a Regatului Unit până în iunie, conform BBC.

Office for Budget Responsibility spune că estimarea se bazează pe presupunerea că actualul blocaj va dura trei luni.

În acest scenariu, şomajul ar atinge 10%, faţă de rata actuală de 3,9%.

Cu toate acestea, după ridicarea restricţiilor, OBR se aşteaptă la o recuperare rapidă.

OBR a spus că un blocaj de trei luni urmat de trei luni de restricţii parţiale ar duce la creşterea împrumuturilor Marii Britanii la 273 de miliarde de lire sterline în acest exerciţiu financiar, sau la 14% din PIB, acesta fiind cel mai mare deficit, ca pondere din PIB, de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce preconizează că împrumuturile vor creşte, OBR a apreciat că ajutorul financiar fără precedent al guvernului pentru angajaţi şi companii va contribui la limitarea daunelor pe termen lung.

Recesiunea îşi ascute colţii în Franţa: Economia franceză va cădea cu 8% în 2020, iar deficitul bugetar se ridică la 9% din PIB, cel mai mare nivel de după al Doilea Război Mondial

Franţa şi-a revizuit încă o dată în jos previziunile de creştere economică pentru 2020 ca rezultat al efectelor pandemiei de COVID-19, astfel încât miniştrii estimează că ecomomia se va micşora cu 8% anul acesta, în timp ce deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB, potrivit FT. 

Noile estimări au venit după anunţul preşedintelui Emmanuel Macron de luni seară, potrivit căruia măsurile de carantină naţională rămân în vigoare până în data de 11 mai.

Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, a spus că noile estimări pentru bugetul revizuit prevăd o evoluţie economică a minus 8%.

Gerald Darmanin, ministrul de Buget, a anunţat că deficitul bugetar este calculat acum la 9% din PIB – în creştere faţă de o estimare anterioară de 7,6% şi faţă de nivelul de 3,1% de anul trecut – în timp ce datoria publică va creşte la 115% din PIB în comparaţie cu nivelul actual de 100%.

Un deficit bugetar de 9% reprezintă cel mai ridicat deficit al Franţei de după al Doilea Războil Mondial.

„În trei săptămâni am refăcut bugetul de două ori cu Bruno Le Maire şi am introdus sprijin de 110 miliarde euro în economie”, a spus Darmanin pentru radio-ul Franceinfo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO