Bănci și Asigurări

Apar datele dintr-un dosar extrem de controversat, criza valutară şi monetară din toamna lui 2008: Creşterea puternică a dobânzilor interbancare a afectat peste 200.000 de români cu credite de 14,6 miliarde lei. În criza de atunci ROBOR a depăşit 50%

Apar datele dintr-un dosar extrem de controversat, criza...

Autor: Claudia Medrega

18.04.2019, 00:07 4961

La mai bine de un deceniu de la eve­nimentele care au zdruncinat pie­ţele valutară şi monetară de la Bu­cureşti în octombrie 2008, Consiliul Con­curenţei a publicat raportul de in­ves­tigaţie privind tensionarea pieţei interbancare.

Turbulenţele care s-au înregistrat în piaţa monetară interbancară româ­neas­că în octombrie 2008 au afectat 212.120 de credite din totalul celor 4.733.970 de credite existente în sold la 31 octombrie 2008 la cele zece bănci din panelul de fixing, investigate de Con­siliul Concu­renţei. Iar soldul total al creditelor afectate de creşterea pu­ter­nică a do­bânzilor ROBOR din oc­tombrie 2008 a fost de 14,6 mld. lei, re­iese din raportul de investigaţie dese­cre­tizat, publicat de Consiliul Concurenţei.

În categoria „creditelor afectate“ de creşterea puternică a dobânzilor in­ter­bancare sunt incluse creditele asupra cărora nu s-au operat niciun fel de mă­suri administrative din partea băncilor şi a căror resetare de dobândă a fost efec­tuată la valori crescute ale indicelui ROBOR, care înglobau turbulenţele temporare ce s-au înregistrat în piaţa interbancară românească.

În topul băncilor care au avut credite ale clienţilor resetate la valorile crescute ale ROBOR, ca valoare, dar şi ca număr, se află BRD, ING, Raiffeisen, BCR şi Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO