Bănci și Asigurări

Anuntarea cresterii economice record aduce o apreciere usoara a leului

02.09.2008, 18:07 15

Leul a reusit ieri doar o apreciere marginala dupa ce Statistica a anuntat o crestere economica record pentru primul semestru, in conditiile in care volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti au fost modeste.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5204 lei pentru un euro, cu 1,26 bani sub nivelul precedent. Dolarul a castigat in schimb 0,67 bani, urcand pana la 2,4039 lei.
Pe piata interbancara euro era tranzactionat la deschiderea pietei la 3,5250 lei, insa a coborat la 3,51 lei dupa anuntarea datelor privind cresterea economica. Ulterior piata a inregistrat insa o corectie usoara.
"Se simte o presiune de scadere a cursului in urma datelor privind cresterea economica, iar principalul risc este pentru testarea pragului de 3,51 lei. Pare totusi foarte greu in acest moment sa vedem euro sub 3,5 lei, care cred ca ramane un nivel bun pentru cumparare de valuta", spune Aurelian Mihailescu, dealerul-sef al Raiffeisen Bank. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare cotatiile coborasera la 3,5150 lei pentru un euro.
Forintul maghiar si zlotul polonez au pierdut ieri teren usor in fata euro, in conditiile in care sentimentul regional s-a deteriorat in ultima perioada, pe fondul temerilor privind intrarea in recesiune a economiei europene.
Volumele tranzactionate ieri pe piata valutara de la Bucuresti au fost insa modeste, in conditiile in care bancile americane au fost inchise. Odata cu revenirea investitorilor nerezidenti, ar putea sa apara presiune suplimentara pentru scaderea cursului.
Aprecierea leului este sustinuta si de nivelul relativ ridicat al dobanzilor de pe piata monetara, ratele pentru plasamentele pe termen foarte scurt osciland in jurul nivelului de 13% pe an, respectiv cu circa trei puncte peste rata de politica monetara a BNR, setata la 10,25% pe an.
Desi se resimte o presiune pe lichiditati, BNR nu a organizat nici ieri operatiuni pentru injectarea de lei in piata.
La inceputul lunii banca centrala a intervenit prin injectii de lichiditate pe piata, in cadrul unor operatiuni de tip repo, dupa ce dobanzile urcasera spre 18% pe an, pe fondul cererii mari de lei.
Aceste operatiuni au ajuns insa la scadenta si nu au fost reinnoite, iar Trezoreria nu a operat inca plati semnificative care sa readuca lichiditati pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO