Bănci și Asigurări

Ce anunţă BNR printre rânduri: Vor creşte creditele neperformante, estimăm dublarea ratei de nerambursare la împrumuturile ipotecare şi majorarea cu o treime la creditele de consum. O astfel de situaţie intervine doar atunci când economia intră în recesiune sau în criză

Ce anunţă BNR printre rânduri: Vor creşte creditele...

Autor: Anelis Baciu

16.08.2019, 23:00 17086

Creditele neperformante (non-performing loans -NPL) din bilanţurile băncilor s-au înscris din nou pe o tendinţă ascendentă, iar pentru 2019 BNR estimează că rata de nerambursare a finanţărilor se va înrăutăţi atât la nivelul companiilor, cât şi la nivelul populaţiei.

Reluarea trendului de creştere a neperformanţei din sistemul bancar vine după ce în ultimii cinci ani rata NPL s-a tot restrâns.

„Calitatea portofoliului de credite acordate populaţiei s-a îmbunătăţit în anul 2018, rata creditelor neper­formante reducându-se la 4,6% în decembrie 2018. În structură însă, se observă reluarea tendinţei de creştere a creditelor neperformante în cazul creditelor în lei, în special al celor de consum“, scrie în Raportul anual al BNR aferent anului 2018.

Volumul creditelor neperformante în lei s-a majorat cu 6%, până la 2,4 mld. lei anul trecut. Creditele neperfor­mante în lei pentru consum negaran­tate s-au majorat cu 15%, rata NPL ajungând la 4%, potrivit datelor BNR.

BNR estimează că rata de nerambursare în cazul creditelor ipotecare se va dubla în acest an, de la 0,3% la finalul lui 2018 la 0,6% în decembrie 2019. În cazul creditelor de consum BNR se aşteaptă la o creştere cu o treime a ratei de nerambursare de la 2,6% în decembrie 2018, la 3,5% în decembrie 2019.

Pe de altă parte, la nivelul companiilor BNR prognozează o rată de nerambursare de 4,1% la finalul anului, în creştere de la 2,9%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO