Bănci și Asigurări

Anul cu cele mai multe schimbari de sefi de banci

06.07.2009, 16:14 43

 

Nu mai putin de douasprezece banci dintre cele 43, cate functioneaza in Romania, si-au schimbat seful in ultimul an.
In Anuarul de Business al Romanie editia 2009 noua banci figureaza cu sef nou comparativ cu anul trecut, insa de la redactarea anuarului pe piata au mai avut loc unele modificari. Astfel, 2009 este anul cu cele mai multe schimbari de sefi de banci din istoria recenta a sistemului bancar. De altfel, fata de anul trecut si numarul bancilor care opereaza pe piata a crescut, aparand doi noi jucatori.
Managerii romani continua sa castige teren, inca trei banci, Piraeus, Banca Romaneasca si CR Firenze, fiind acum sub conducerea unui manager local, dupa ce inainte aveau la conducere manageri straini. Astfel, mai mult de jumatate dintre bancile din sistem au acum un manager roman pe cea mai inalta pozitie a ierarhiei.
Schimbarile de conducatori apar inca de la varful clasamentului, unde BCR - cea mai mare banca locala este condusa acum de britanicul Dominic Bruynseels. In vara trecuta postul de CEO al BCR era detinut de austriacul Manfred Wimmer, care asigura interimatul dupa plecarea lui Nicolae Danila, care condusese banca mai bine de sapte ani de zile.
O alta banca de top care apare in editia de anul acesta a Anuarului de Business cu un alt sef este Bancpost. Mihai Bogza cumuleaza acum functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si director general, dupa ce in februarie mandatul Manuelei Plapcianu nu a mai fost prelungit. Ea ocupa acum un post de senior adviser pentru Europa de Sud-Est in cadrul grupului Eurobank EFG, actionarul majoritar al Bancpost.
Piraeus Bank este de asemenea pe lista schimbarilor. In vara trecuta grecii au decis sa lase la conducerea operatiunilor locale un manager roman, Catalin Parvu, care ocupase in prealabil functia de director general responsabil cu retailul si operatiunile. Parvu l-a inlocuit pe Stavros Lekkakos, care pastreaza in schimb functia de presedinte al Consiliului de Administratie al bancii. Banca Romaneasca - filiala locala a grupului elen National Bank of Greece - urmeaza acest scenariu. Andreas Maragkoudakis, 65 de ani, care a condus banca din 2005, si-a anuntat retragerea din activitate incepand cu 1 iunie. Conducerea bancii va fi asigurata interimar de Crina Cosma, care detinea inainte postul de director general adjunct.
Tot in primavara Ionut Costea, care detinea postul de presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, a preluat conducerea Eximbank, una dintre cele doua banci ramase in proprietatea statului. In urma cu mai putin de un an Costea parasea conducerea Raiffeisen Banca pentru Locuinte pentru Emporiki, in locul sau fiind numit Alexandru Ciobanu. Si BCR Banca pentru Locuinte, al doilea jucator de pe aceasta piata, trece acum printr-o schimbare de management, dupa ce Petre Tulin, cel care conducea banca inca de la lansarea din vara trecuta, si-a anuntat plecarea. Bancile mici au trecut de asemenea prin schimbari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO