Bănci și Asigurări

Cum este anul 2020, jumătate plin sau jumătate gol? Economiştii Citigroup prognozează turbulenţe pe pieţele financiare, o creştere economică globală uşor mai mare în 2020, o mare parte a îmbunătăţirilor venind din pieţele emergente

Cum este anul 2020, jumătate plin sau jumătate gol?...

Autor: Mircea Nica

30.01.2020, 00:00 778

Perspectivele pentru anul 2020 includ tubulenţele pieţei financiare, care sugerează deteriorarea condiţiilor economice şi tensiunile comerciale care stimulează îngrijorarea pe fondul Brexit-ului şi a sancţiunilor americane asupra Iranului şi Rusiei, potrivit informaţiilor din raportul Investment Themes in 2020, realizat de grupul financiar Citi. 

Previziunile pentru anul 2020 au în vedere o creştere destul de stabilă pentru investiţii, dar un consum moderat. Perspectivele pentru investiţii au fost slăbite de o incertitudine mare în anul 2019.

Creşterea brută globală a formării de capital fix va rămâne în jurul a 2,8% de la an la an, la fel ca în 2019, iar pentru anul 2021 acesta va fi de 3,5%, cu aşteptări mai scăzute în economiile avansate (SUA, Japonia, Zona Euro) compensate de o îmbunătăţire a pieţelor emergente (Turcia), Coreea, India, Brazilia, Africa de Sud). În timp ce aşteaptările conturează o încetinire marginală a consumului până la 2,2% în 2020, de la 2,3% în 2019, aceasta este preconizat să crească înapoi la 2,3% în 2021. Printre economiile avansate, se aşteaptă o uşoară moderaţie a consumului din SUA până la 2,4%, -0,2 puncte şi una mai mare în Japonia, din cauza impozitului pe consum de până la -0,8%, -1,1%.

Pe pieţele emergente, îmbunătăţirea în Mexic, India şi Brazilia va fi compensată de creşterea mai lentă a consumului în economiile Chinei şi Europei Centrale şi de Est. Imaginea de ansamblu pe pieţele emergente este relativ neplăcută. Tema principală de-a lungul timpului a fost să se evidenţieze problemele pe care pieţele emergente le au din punctul de vedere al creşterii, care vin în principal din cauza schimbărilor dramatice din cauza creşterii Chinei, cu tot cu diminuarea dorinţei factorilor de decizie din Beijing de a oferi stimulent cheltuielilor de investiţii chineze.

O altă provocare a pieţelor emergente vine din ceea ce este cel mai bine descris ca o lume care depăşeşte globalizarea maximă, se arată în raport. Protecţionismul fiind în creştere şi atractivitatea relativă în scădere a pieţelor emergente ca destinaţie pentru investiţii străine directe, ajung ca perspectivele pe termen scurt ale pieţelor emergente să fie susţinute de o combinaţie de intrări de capital şi de relaxare a politicilor.

La urne, cele mai importante alegeri cu implicaţii globale vor fi alegerile prezidenţiale şi ale Congresului SUA 2020, care vor servi fie ca afirmaţie, fie ca mustrare a politicilor comerciale interne, de securitate şi de comerţ internaţionale ale preşedintelui Trump, dar chiar înainte de alegerile din noiembrie, administraţia Trump are capacitatea de a continua să rescrie regulile comerţului global, să fragmenteze în continuare lanţurile de aprovizionare globale şi să conteste meritele multilateralismului şi globalizării. Una dintre cele mai universale teme pentru pieţele de locuinţe de pe glob este deficitul de locuinţe sigure şi accesibile. Un element esenţial al Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă (SDG) este că până în 2030 economiile ar trebui să asigure accesul tuturor la locuinţe şi servicii de bază adecvate, sigure şi accesibile, şi modernizarea locuinţelor.

La un deceniu de termenul-limită, economiile par să rămână în urmă, având în vedere siguranţa relativ redusă a locuinţelor. Siguranţa este măsurată în funcţie de susceptibilitatea populaţiilor la efectele nocive ale schimbărilor climatice.

 

Schimbările climatice sunt o problemă atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele emergente, dar una care afectează copleşitor cele mai sărace populaţii. Oraşele sunt cele mai acut lipsite de locuinţe accesibile, se arată în raport.

Din punctul de vedere al mărfurilor, anul 2020 se va transforma într-un an mai bun decât se preconiza anterior la mijlocul anului 2018. Cele mai mari două economii din lume ar putea vedea politicile înclinate spre o creştere mai mare pe plan intern şi global.

Economiştii Citigroup prognozează o creştere globală uşor mai mare în 2020, o mare parte a îmbunătăţirilor venind din pieţele emergente. Pe ansamblu, acest lucru este pozitiv pentru mărfuri. O creştere mai mare înseamnă o cerere mai mare de mărfuri.

O altă previziune se bazează pe eliminarea carbonului, care a devenit un business destul de mare. În dezbaterea cu privire la emisiile globale de carbon, purtătorul de cuvânt anti-călătorie, Greta Thunberg, a marcat sectorul companiilor aeriene globale drept o persoană metaforică non-grată. Şi cu toată corectitudinea, retorica şi faptele asociate ale mişcării pe care o subliniază sunt deschizătoare de ochi.

ìAviaţia este în creştere, iar acest lucru generează multe beneficii la nivel global. O dublare a pasagerilor aerieni în următorii 20 de ani ar putea să susţină 100 milioane de locuri de muncă global. Vedem o reorientare a traficului aerian din punctul de vedere geografic către Estî, a spus Alexandre de Juniac, directorul general şI CEO al IATA.

Evoluţia rapidă a soluţiilor digitale de plăţi din China reprezintă o temă consistentă pentru anul 2020, în condiţiile în care există o creştere puternică a utilizatorilor de internet, iar comerţul online se dezvoltă într-un ritm alert. Piaţa de plăţi a terţilor din China a atins 222,8 trilioane Rmb în 2018, crescând cu o rată anuală de 77% din 2011 până în 2018.

Datorită faptului că rata de penetrare a utilizatorilor de plată online a ajuns la 74% şi 92% din volumul tranzacţiei de plată digitală pentru consumator şi este dominată de doi jucători, peisajul competitiv este mai mult sau mai puţin stabilit. Astfel, barierele de intrare vor fi ridicate pentru orice nou-venit pe piaţa portofelului digital, potrivit informaţiilor prezentate în raport.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO