Bănci și Asigurări

Anghel, BCR: Nu am facut tranzactii valutare in contul BNR pentru a frana scaderea euro

Anghel, BCR: Nu am facut tranzactii valutare in contul BNR pentru a frana scaderea euro

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR

20.07.2007, 19:22 25

BCR nu a operat tranzactii pe piata valutara interbancara in contul Bancii Nationale, asa cum au sugerat speculatiile care au circulat pe piata in prima parte a acestei luni, cand s-a intrerupt trendul de apreciere a leului, a declarat pentru ZF Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"BCR este cea mai mare banca din Romania si are cel mai mare potential de tranzactionare dintre toate bancile locale. Avem relatii de afaceri cu mari banci din regiune, care atunci cand vor sa tranzactioneze pe piata locala aleg in mod firesc BCR, datorita potentialului de trading", spune Anghel.
Astfel explica el cumpararile de valuta care au fost sesizate pe piata in ultima vreme, afirmand ca operatiunile respective nu au avut legatura cu o interventie indirecta a bancii centrale. Daca BNR voia sa intervina pentru a limita aprecierea leului, ar fi facut-o direct si transparent, considera Anghel, asa cum fac si alte banci centrale, pentru a-si reconfirma oricand e nevoie capacitatea de a interveni pe piata.
Si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a negat ca banca centrala ar fi intervenit indirect prin cumparari de valuta.
Ieri, euro a schitat reluarea tendintei de scadere pe piata valutara, dupa trei zile la rand in care a stationat la niveluri de 3,128-3,129 lei pentru un euro. BNR a calculat un curs de 3,1276 lei/euro, in coborare cu 0,13 bani fata de sedinta de tranzactionare precedenta.
Miscarea a avut loc in conditiile in care Ministerul Finantelor a atras de pe piata 100 de milioane de lei, la un randament mediu de 6,8% pe an.
Lucian Anghel nu impartaseste teoria conform careia BNR ar putea reduce din nou dobanda de politica monetara pe 31 iulie prin prisma presiunilor de apreciere a leului, vazand o asemenea eventuala miscare drept o decizie fireasca in contextul scaderii dobanzilor pe piata si a inflatiei.
"Este posibil ca BNR sa reduca in continuare dobanda cu 0,25 puncte procentuale. Inflatia de baza e pe un trend de reducere, compensand unele cresteri ale preturilor administrate", comenteaza Anghel, apreciind ca o reducere a dobanzii ar insemna o aliniere la conditiile din piata, unde dobanzile sunt deja foarte jos.
Si UniCredit si-a refacut prognoza privind dobanda de politica monetara, estimand ca BNR va reduce pe 31 iulie dobanda de la 7% la 6,75%.
De asemenea, se asteapta ca, dupa reducerea dobanzii in iulie, BNR sa mentina dobanda la 6,75% pana in luna martie a anului viitor.
Analistii UniCredit mentin in schimb estimarile privind cursul de schimb, nivelul prognozat pentru sfarsitul anului fiind de 3,32 lei/euro.
In cazul ING, scenariul de baza este: nicio modificare a dobanzii, avand in vedere ca banca centrala ar trebui sa aiba in vedere perioada viitoare, cand politicile fiscala si salariala vor fi mult mai expansioniste decat erau anuntate.
"Noi avem inca de la sfarsitul anului trecut estimarea ca 7% va fi minimul de anul acesta pentru dobanda de politica monetara. In prezent, mentinem aceasta previziune, desi aprecierea rapida a leului din ultima perioada aduce un risc de reducere sub 7%", a declarat Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania.
El spune insa ca exista o probabilitate relativ reduca ca banca centrala sa coboare dobanda sub 7%. "BNR si-ar asuma atunci un cost de credibilitate, pentru ca acesta ar fi un semn clar ca reactioneaza la evolutia cursului", afirma Dascalu.
Pe de alta parte, el arata ca reducerea ratei de politica monetara ar reinflama asteptarile inflationiste, in conditiile in care BNR ar continua "politica duala" de rata a dobanzii, atata vreme cat leul ramane pe trendul de apreciere si banca centrala refuza sa sterilizeze tot excesul de lichiditate din piata.
Dascalu noteaza ca, in prezent, piata are o lichiditate abundenta, care a dus foarte jos dobanzile pe termen scurt. "Din acest motiv nu mai vin bani de afara care sa speculeze diferentele de rata a dobanzii, iar principalele presiuni de apreciere pentru leu vin din partea remiterilor din strainatate", comenteaza analistul ING.

Finantele au scos 100 mil. lei din piata

Ministerul Economiei si Finantelor a redeschis ieri emisiunea de obligatiuni in lei de tip benchmark pe zece ani din iunie, imprumutand inca 100 mil. lei, la un randament mediu de 6,8% pe an, in scadere cu 0,1 puncte fata de cel platit la precedenta licitatie de acest fel, din 11 iunie. Randamentul corespunzator pretului maxim acceptat a fost de 6,84%, rata cuponului fiind de 6,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO