Bănci și Asigurări

Angajaţii BCR se îmbolnăvesc mai mult decât colegii din regiune, dar îi întrec austriecii

Angajaţii BCR se îmbolnăvesc mai mult decât colegii...

Autor: Razvan Voican

15.04.2013, 19:13 3202

Salariaţii celei mai mari bănci de pe piaţă BCR suportă greu criza, cu atât mai mult cu cât anul trecut au dat piept şi cu primele măsuri de restructurare ale noii echipe de management: un angajat şi-a luat în medie peste 7 zile de concediu medical anul trecut după ce în 2011 numărul mediu de zile de stat acasă pe motive de sănătate se ridicase la peste 11 pe salariat – un record nefericit la nivelul grupului Erste.

Situaţia relevată de raportul anual al Erste Group pe 2012 este cu atât mai delicată cu cât BCR avea la sfârşitul anului trecut circa 8.290 de oameni, efectivele fiind comparabile cu cele ale Erste Group Austria, care avea circa 8.600 de angajaţi. De departe cel mai numeros personal îl are filiala din Cehia a austriecilor Ceska Sporitelna, însă anul acesta ar urma să fie tăiate circa 600 de posturi.

Dacă în 2011 angajaţii BCR au fost „cei mai bolnavi“ din grupul Erste, în 2012 durata medie a concediului medical pe salariat s-a redus la aproximativ o săptămână, în timp ce salariaţii Erste din Austria au lipsit în medie anul trecut aproape 8 zile, trecând în fruntea acestui „clasament“. Concediul medical ar putea fi şi o soluţie folosită de unii angajaţi care ar încerca să întârzie momentul concedierii.

Croaţii şi sârbii au avut nevoie de cele mai puţine zile de concediu medical, în timp ce ungurii au stat acasă în medie aproape o săptămână, în condiţiile în care activitatea bancară din ţara vecină a devenit extrem de solicitantă pe fondul presiunilor exercitate de autorităţi pentru ca băncile să mai uşureze din povara creditelor pentru clienţi şi să contribuie la susţinerea bugetului naţional.

Dacă la numărul de zile de concediu medical per angajat BCR este fruntaşă, în cazul ponderii angajaţilor part-time banca locală se situează la coadă în cadrul grupului Erste.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO