Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ratele de dobândă la titlurile de stat vor continua să crească, după evoluţii divergente săptămâna trecută

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2017, 14:18 822

Dobânzile la titlurile de stat vor continua să crească în perioada următoare, ca urmare a factorilor externi, respectiv ciclul monetar post-criză din Statele Unite şi apropierea de final a politicii monetare relaxate fără precedent din Zona Euro, dar şi a celor interni, respectiv ciclul monetar post-criză la BNR şi acumularea de riscuri la adresa stabilităţii macro-financiare pe termen mediu, apreciază ANdrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

”Săptămâna trecută s-au înregistrat evoluţii divergente de-a lungul curbei randamentelor din România (creştere puternică pe scadenţele foarte scurte vs. scădere uşoară pe scadenţele lungi), sub influenţa factorilor interni (demararea ciclului monetar post-criză) şi externi (evoluţii mixte pe pieţele de titluri de stat dezvoltate)”, spune el.

La şedinţă de politică monetară de săptămâna trecută, BNR a demarat ciclul monetar post-criză prin îngustarea coridorului format din ratele de dobândă la facilităţile permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, de la 1,5 puncte procentuale la 1,25 puncte procentuale (rata de dobândă la facilitatea depozite a crescut la 0,50%, iar rata dobânzii la facilitatea creditare a scăzut la 3%).

În acest context, ratele de dobândă au crescut pe scadenţele foarte scurte şi s-au ajustat pe scadenţa 10 ani cu 1,1%, la 4,05% (avans cu 16% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă s-a diminuat cu 7,7%, la 2,81 puncte procentuale (aproape de minimele din ianuarie).

La prima licitaţie din octombrie statul a respins ofertele băncilor pentru emisiunea de titluri scadente în februarie 2019, în volum de 460 milioane lei.

Ministerul de Finanţe a programat în această săptămână două licitaţii, una  cu certificate pe 12 luni, de 600 milioane lei, şi una cu titluri scadente în aprilie 2024, de 345 milioane lei. În octombrie statul a planificat licitaţii pe piaţa internă în volum de 2,4 miliarde lei, în scădere cu 34% faţă de cel realizat în septembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO