Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, BT:Sectorul construcţiilor va creşte în acest an cu 20,3%, dar 2020 ar putea aduce o reducere drastică a ritmului, până la 6%

Andrei Rădulescu, BT:Sectorul construcţiilor va creşte...

Autor: Roxana Rosu

18.11.2019, 15:53 265

Sectorul construcţiilor va creşte în acest an, în medie, cu 20,3%, dar 2020 ar putea aduce o reducere drastică a ritmului, până la 6%, urmat de un avans anual de 5,7% în 2021, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Estimările băncii vin după publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a celor mai recente date, care indică un ritm lunar de 3,4% în septembrie şi o decelerare a dinamicii an/an la 30,5% (minimul din iunie).

La nouă luni sectorul construcţiilor a consemnat un avans de 27,9% an/an, evoluţie susţinută de majorarea veniturilor populaţiei, nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi creşterea cheltuielilor de capital ale statului.

Pe elemente de structură, construcţiile noi au avut un avans de 34%, volumul  lucrărilor de întreţinere şi reparaţiile curente cu 22%, iar reparaţiile capitale au stagnat.

În funcţie de destinaţia construcţiei, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale cu 38,3%, clădirile rezidenţiale cu 32,1% şi la lucrările de construcţii inginereşti cu 20,1%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO