Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, BT: BNR ar putea să majoreze rata dobânzii de politică monetară la şedinţa din noiembrie

Andrei Rădulescu, BT: BNR ar putea să majoreze rata...

Autor: Cristina Bellu

04.10.2017, 10:47 280

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, banca centrală a menţinut rata dobânzii de referinţă la minimul istoric de 1,75% şi nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit la 8%.

În acelaşi timp, BNR a decis îngustarea coridorului format din ratele de dobândă la facilităţile permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, de la 1,5 puncte procentuale la 1,25 puncte procentuale (rata de dobândă la facilitatea depozite a crescut la 0,50%, iar rata dobânzii la facilitatea creditare a scăzut la 3%).

“În scenariul central nu excludem posibilitatea ca BNR să majoreze rata dobânzii de referinţă începând cu şedinţa din noiembrie, mai ales în contextul evoluţiei inflaţiei la un ritm superior previziunilor realizate de instituţie în luna august.”, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, într-o analiză a instituţiei.

Acesta mai relevă faptul că accelerarea preţurilor la nivel de producător în industrie, în luna august, cu un ritm lunar de 0,7% şi o dinamică anuală de 4,1% potrivit datelor INS, exprimă premisele majorării inflaţiei pe termen scurt.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO