Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Reducerea ritmului de creştere economică în T2 a fost determinată de deteriorarea climatului din sfera comerţului cu amănuntul şi din industrie

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Reducerea ritmului...

Autor: Roxana Rosu

14.08.2019, 13:54 477

Reducerea ritmului de creştere economică în T2 a fost determinată de deteriorarea climatului din sfera comerţului cu amănuntul şi din industrie, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, după anunţul INS privind evoluţia PIB în primele şase luni ale anului.

Potrivit celor mai recente date, ritmul anual de creştere economică s-a temperat de la 5% în T1 la 4,4% în T2, cel mai redus din T4 2018. În acelaşi timp, creşterea trimestrială s-a redus de la 1,2%  în T1 la 1% în T2, cea mai slabă evoluţie din T1 2018.

Analistul BT explică evoluţia economiei locale prin reducerea activităţii din industrie şi a consumului.

Astfel, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul (variabilă proxy pentru consumul privat, principala componentă a PIB) a decelerat de la 8,5% an/an în T1 la 5,4% an/an în T2 (minimul din T3 2018), în pofida majorării cu un ritm ridicat a venitului real disponibil al populaţiei şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare.

De asemenea, producţia industrială a scăzut cu 1,7% an/an în T2, cea mai slabă evoluţie din 2009, pe fondul resimţirii tensiunilor comerciale globale şi deteriorării semnificative a climatului macroeconomic din Zona Euro (principalul partener economic al ROmâniei).

Pe de altă parte, sectorul construcţiilor a accelerat de la 11,7% an/an în T1 la 31,3% an/an în T2 2019.

În primul semestru al anului economia internă a consemnat un avans de 4,7% an/an.

”Se evidenţiază relansarea investiţiilor productive, pe fondul ameliorării percepţiei de risc investiţional în T2 şi proiectelor în derulare în sfera construcţiilor, factori care au contrabalansat deteriorarea climatului din Zona Euro şi intensificarea deficitelor gemene pe plan intern”, comentează Andrei Rădulescu.

De asemenea, consumul privat a continuat să fie susţinut de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanţare) în prima jumătate a anului curent.

Totodată, consumul public a crescut în S1, în contextul politicilor fiscal-bugetare şi de venituri relaxate.

Pe de altă parte, deficitului balanţei comerciale s-a adâncit în perioada ianuarie-iunie, evoluţie determinată de resimţirea tensiunilor comerciale globale şi de deteriorarea competitivităţii economiei interne (în contextul mix-ului relaxat, pro-ciclic şi nesustenabil de politici economice).

În acest context, Banca Transilvania estimează că economia ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 3,8% în 2019, 3,3% în 2020 şi 3,7% în 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO