Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata creditelor restante se va consolida în intervalul 3%-4% pe termen scurt

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata creditelor...

Autor: Cristina Bellu

27.03.2018, 10:57 146

Creditele restante au scăzut cu 0,9% lună/lună şi cu 32,4% an/an la 9.2 miliarde lei în februarie, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României, pe fondul evoluţiei economiei la un ritm peste potenţial şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare, în contextul accelerării inflaţiei, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Astfel, rata restanţelor la credite s-a redus de la 3,95% în ianuarie la 3,91% în februarie, poziţionându-se în apropiere de minimul de la finalul anului 2009, având distribuţia de 3,4% la lei şi 4,8% la valută.

“În scenariul macroeconomic central previzionăm consolidarea ratei creditelor restante în intervalul 3%-4% pe termen scurt, o schimbare de tendinţă de la descendentă la ascendentă fiind posibilă până la final de an, pe fondul maturităţii ciclului post-criză din economia reală şi majorării costurilor de finanţare.”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Datele Ministerului de Finanţe indică creşterea veniturilor publice cu 21,3% an/an la 42,3 miliarde lei în primele două luni ale anului, perioadă în care cheltuielile bugetare au consemnat un avans mai puternic de 38,5% an/an, la 47,8 miliarde lei.

Astfel, finanţele publice au înregistrat un deficit de 5.5 miliarde lei (0,59% din PIB), ceea ce reprezintă o deteriorare faţă de perioada similară din 2017 (excedent de 0,05% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO