Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Previzionăm majorarea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, dar nu la nivelurile înregistrate la criza anterioară; sectorul bancar este mult mai pregătit

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Previzionăm...

Autor: Roxana Rosu

22.07.2020, 14:38 252

Sectorul bancar s-ar putea confrunta pe termen scurt cu o deteriorare a calităţii portofoliului de credite, pe fondul pandemiei, dar rata împrumuturilor neperformante nu va urca la nivelurile înregistrate după incidenţa Marii Recesiuni (2008-2010), dat fiind că atât economia reală cât şi sectorul bancar sunt mult mai bine poziţionate, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeonomică la Banca Transilvania.

Potrivit BNR, rata creditelor neperformante a scăzut în mai la 4,01%, de la 4,04% în aprilie.

În 2008, când economia României a intrat în recesiune, ponderea creditelor cu restanţe se situa la 4,3%, dar a urcat până la 21% în 2013, coborând apoi la 20% în 2014 şi 14,5% în 2015. 

”Previzionăm majorarea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, pe fondul ajustărilor specifice tranziţiei de la ciclul economic post-criză la ciclul economic post-pandemie. Subliniem însă faptul că nu prognozăm o creştere spre nivelurile înregistrate după Marea Recesiune, date fiind mix-ul relaxat de politici economice, poziţia foarte solidă a sectorului bancar şi potenţialul de consolidare din majoritatea sectoarelor economiei interne”,  spune Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO