Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Creditarea s-a temperat în luna mai, dar depozitele au ajuns la un maxim istoric, după accelerarea tendinţei de economisire, pe fondul şocului indus de pandemie

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Creditarea s-a...

Autor: Roxana Rosu

24.06.2020, 15:09 2980

Ritmul anual de creştere a creditării s-a temperat în luna mai, în paralel cu accelerarea tendinţei de economisire, astfel încât raportul credite-depozite a continuat să scadă, de la 71,6% în aprilie la 70,2% în mai, cel mai redus nivel din ultimele decenii, prognoza pentru anii următori indicând de asemenea reducerea diferenţei, până la un raport de 62,7% la finele lui 2022, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Datele publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR) arată deteriorarea soldului creditului neguvernamental şi accelerarea depozitelor neguvernamentale, pe fondul consecinţelor şocului indus de pandemie la nivelul comportamentului economic al populaţiei (creşterea ratei de economisire) şi companiilor (intensificarea percepţiei de risc investiţional).

Astfel, oferta de monedă (indicatorul M3) a crescut cu un ritm lunar de 1,5% la 445 miliarde lei în mai, evoluţie determinată de majorarea activelor externe nete cu 7% lună/lună la 213 miliarde lei. Activele interne nete s-au ajustat cu o dinamică lunară de 3,1% la 232.5 miliarde lei.
Ritmul anual al indicatorul M3 a accelerat de la 12,6% în aprilie la 14,5% în mai: activele externe nete şi cele interne nete au crescut cu 23,5%, respectiv 7,3%.

În contrapartidă, soldul creditului neguvernamental total s-a ajustat pentru a doua lună consecutiv,  cu 0,7% faţă de aprilie la 269.1 miliarde lei (minimul din decembrie 2019).

Ritmul anual de creştere al soldului creditului neguvernamental total s-a temperat de la 5,7% în aprilie la 4,5% în mai (cel mai redus din iunie 2017), a mai arătat Andrei Rădulescu.

Potrivit analizei BT, în intervalul ianuarie-mai soldul creditului neguvernamental a crescut în medie cu 6,3% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare şi politicilor fiscal-bugetare şi de venituri relaxate.

Creditul în lei a avut un avans de 8,5%: componentele populaţie şi companii au urcat cu 13,3% an/an, respectiv 1,7% an/an.  Totodată, soldul în valută a consemnat un avans de 2,1% an/an la cinci luni, pe fondul majorării componentei companii cu 10,3% an/an (segmentul populaţie s-a ajustat cu 8,9% an/an).

”În abordarea alternativă, soldul creditului acordat populaţiei a crescut cu 1.2% ytd la 144.8 miliarde lei în perioada ianuarie-mai, evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi continuarea Programului Prima Casă. Evoluţia a fost determinată de majorarea creditului pentru locuinţe cu 3.8% ytd la 84.3 miliarde RON (maxim istoric). Pe de altă parte, creditul de consum s-a ajustat cu 2.2% ytd la 58.8 miliarde RON, cel mai redus nivel din mai 2019”.

Soldul creditului direcţionat companiilor s-a diminuat cu 0.2% ytd la 124.3 miliarde lei în intervalul ianuarie-mai, pe fondul intensificării percepţiei de risc investiţional după incidenţa pandemiei.

Ponderea creditului în lei în totalul creditului privat s-a majorat de la 67,1% în aprilie la 67,3% în mai (maximul din decembrie 2019).

Statisticile BNR indică şi continuarea tendinţei de creştere a depozitelor neguvernamentale în mai, cu 1,4% lună/lună şi cu 13,9% an/an la 383.5 miliarde lei, marcând un maxim istoric,  dinamică susţinută de majorarea ratei de economisire după şocul indus de pandemie.

Depozitele denominate în RON au crescut cu 1,9% lună/lună şi cu 11% an/an la 245.8 miliarde lei, în timp ce depozitele în valută au urcat cu 0.3% lună/lună şi cu 19.6% an/an la 137.7 miliarde lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO