Bănci și Asigurări

Analiză BCR: Cheltuielile salariale din sectorul public şi pensiile reprezintă 96% din veniturile fiscale şi contribuţiile sociale la buget

Analiză BCR: Cheltuielile salariale din sectorul public...

Autor: Andreea Dragoş

28.08.2020, 16:55 1574

Cheltuielile cu salariile din sectorul public şi cu pensiile reprezintă 96,3% din veniturile fiscale şi contribuţiile sociale la buget, conform unei analize BCR.

La finalul anului trecut, procentul era de 81%.

,,Veniturile colectate la bugetul de stat au fost puternic afectate pe perioada stării de carantină, primele cinci luni ale acestui an accentuând vizibil acest trend de deteriorare a poziţiei bugetare. (…) Deficitul bugetar a atins un nivel nesustenabil iar corectarea sa depinde de capacitatea economiei de a se redresa şi de promptitudinea şi eficienţa cu care viitoarele decizii privind finanţele publice se vor concretiza”, arată economiştii din departamentul de cercetare BCR.

După primele şapte luni ale anului deficitul bugetar a ajuns la 4,7% din PIB, adică la 49,6 miliarde de lei.

Anul trecut deficitul era de doar 1,7% din PIB (18 miliarde de lei).

Pe facilităţile fiscale s-au cheltuit 2,55% din PIB (27 miliarde de lei), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO