Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Analiştii financiari anticipează deprecierea cursului la 4,97 lei/euro în 12 luni, majorarea ratei inflaţiei la 3,29% şi creştere economică de 4,1% la finalul anului. Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, va creşte la 1,84%

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,9708  lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul martie 2022-martie 2021, va înregistra o valoare medie de 3,29%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, peste 87% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9182 lei/euro.

„Peste 87% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9182, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro. Este de remarcat faptul ca 69% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei“, spun analiştii CFA.

(Sursa: CFA România)

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la  activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna februarie, acesta a ramas constant comparativ cu luna anterioara la valoarea de 55,7 puncte. Faţă de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte.

Evolutia celor doua componente ale acestuia a fost divergenta. Astfel, indicatorul conditiilor curente a crescut cu 3,5 puncte fata de luna anterioara la valoarea de 38,3 in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,7 puncte, la valoarea de 64,4, arată datele CFA.

“În concordanta cu datele statistice care arata un  inceput de an mai lent al economiei, indicatorul de incredere a ramas constant in luna martie. De asemenea, sondajul releva revenirea, in linie cu evolutiile globale, a anticipatiilor de majorare a ratei inflatiei”, spune Adrian Codirlasu, CFA - Vicepresedinte Asociatia CFA Romania.

Începând cu luna aprilie acestui an, CFA Society  a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna februarie arată că peste jumătate dintre respondenţi anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimti pana in T2/2022, în timp ce deficitul bugetului de stat pentru anul 2021 a atins  valoarea medie a anticipatiilor de 7,4%.

În acelaşi timp, datele sondajului arată că indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, va ajunge la 1,84% în următoarele 12 luni.

Pentru 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 4,1%.

În ceea ce priveşte termenul în care România va adopta euro, anticipaţiile respondenţilor indică o perioadă de opt ani.


 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.