Bănci și Asigurări

Analiştii financiari anticipează un curs de 5,11 lei/euro în 12 luni, o rată medie a inflaţiei de 5,8% şi o creştere economică de 6,6% la finalul anului. Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, va creşte la 3,22%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA

Autor: Cristina Bellu

20.12.2021, 09:27 505

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,1145 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 5,8%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA în luna noiembrie arată că, pentru orizontul de 6 luni, peste 91% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0517 lei/euro.

“Peste 91% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Nu a fost inregistrata nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9600”, spun analiştii CFA.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna noiembrie, acesta a scazut, la valoarea de 56,6 puncte. Faţă de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte.

“Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului”, explică analiştii CFA.

Începând cu luna aprilie acestui an, CFA Society  a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna noiembrie arată că 75% dintre respondenţi anticipează ca impactul economic al coronavirusului va dura cel putin pana in T4/ 2022.

În acelaşi timp, datele sondajului arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2021 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 7,3%,iar pentru 2022 este de 6%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni.

Totodată, pentru 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 6,6%, iar pentru 2022 de 3,9%, în timp ce datoria publică ca procent din PIB va ajunge la 54,1% în următoarele 12 luni.

“In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni au continuat sa creasca. In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca trei ori in urmatoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA.

Pe fondul atenţiei sporite a autoritatilor europene cu privire la protectia mediului inconjurator, atentie concretizata in reglementari cu privire la luarea in considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali si de guvernanta) de catre institutiile financiare, au fost introduse in sondaj intrebari cu privire la constientizarea de catre institutiile financiare a acestor reglementari, pregatirea institutiilor financare pentru asigurarea respectarii noilor reglementari, precum si suportul oferit clientilor pentru asigurarea respectarii lor.

Conform raspunsurilor participantilor, principalele impedimente in implementarea factorilor ESG sunt insuficienta informatiilor si lipsa expertizei in acest domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO