Bănci și Asigurări

Analistii: Euro poate sa urce la 3,4 lei dupa ce a facut vineri un salt de 1,25%

Analistii: Euro poate sa urce la 3,4 lei dupa ce a facut vineri un salt de 1,25%

Click pentru imaginea marita

17.09.2007, 17:38 16

Parerile dealerilor privind evolutia cursului in zilele urmatoare sunt impartite, insa toata lumea asteapta o volatilitate ridicata. BNR a calculat vineri la Bucuresti un curs de 3,3592 lei pentru un euro, cu 4,15 bani (sau 1,25%) peste nivelul din ziua precedenta. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro in ultimele sase luni.
"Cred ca piata va fi agitata si in zilele urmatoare. Este posibil ca euro sa urce la 3,4 lei, insa nu cred ca va ramane la niveluri atat de inalte", apreciaza Bogdan Mihoc, director de trezorerie la UniCredit Tiriac Bank.
Euro era tranzactionat la deschiderea pietei de vineri la 3,33 lei, in crestere fata de ziua precedenta. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au oscilat deasupra acestui nivel.
Ulterior au aparut in piata ordine de cumparare de euro, care au impins cotatiile in sus, spre 3,34 lei.
Cresterea cursului a atras declansarea unor ordine presetate de cumparare de valuta (stop loss), cererea mare de euro impingand cotatiile pana la un maxim al zilei de 3,3750 lei pentru un euro.
Mihoc noteaza ca piata a fost foarte volatila vineri, cotatiile urcand rapid pe fondul tranzactionarii unor volume reduse.
Fata de minimul atins la inceputul lunii iulie, de 3,11 lei (la cursul BNR), euro marcheaza acum o apreciere cu circa 8%. Totusi, cursul ramane usor mai jos fata de nivelurile la care se gasea la inceputul anului.
Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank, considera ca este mai probabil sa vedem presiuni pentru deprecierea leului in perioada urmatoare decat noi scaderi de curs. Aceasta in conditiile in care tot mai multi investitori si-au "schimbat viziunea asupra leului" in ultima perioada.
"Lumea nu mai are incredere in potentialul de apreciere al leului. Ma astept ca saptamana aceasta cotatiile sa oscileze intr-o banda de variatie, dar in dependenta de evolutia celorlate piete din regiunea si de ce se intampla in economia americana", spune Dumitru, evitand insa sa indice un nivel spre care cursul va evolua. De altfel, in ultimele saptamani evolutia leului a fost tot mai putin corelata cu cea a monedelor din regiune. Si vineri, celelalte valute de pe pietele emergente au fost stabile fata de euro.
In alta ordine de idei, Dumitru spune ca este putin probabil ca BNR sa mai intervina de acum pentru deprecierea leului. Dupa ce inflatia a facut un pas neasteptat de mare in august (0,9%, fata de o medie a asteptarilor pietei de 0,4%), previziunile pentru sfarsitul anului s-au deteriorat.
Astfel, Dumitru considera ca banca centrala mai poate sa isi atinga tinta de inflatie pe anul acesta (4%, incadrata intr-un interval de plus/minus un punct procentual) doar daca in lunile urmatoare nu vor mai exista ajustari de preturi administrate, iar leul nu se va deprecia.
Scenariile Raiffeisen indica o inflatie de 4,6% la sfarsitul anului, luand insa in considerare un curs stabil la niveluri de 3,3 lei si fara ajustari de preturi administrate.
Si Bogdan Mihoc apreciaza ca de la asemenea niveluri nu mai este oportun ca BNR sa cumpere euro, avand in vedere si presiunea la cumparare venita din partea jucatorilor straini.
Pe de o parte, cresterea in continuare a cursului ar alimenta presiuni inflationiste, in timp ce necesitatea alimentarii rezervei valutare s-a atenuat, in conditiile in care o buna parte din fluxurile valutare sunt determinate de investitii pe termen lung.
In piata exista convingerea ca BNR a actionat din iulie si pana inclusiv in septembrie pentru deprecierea leului. Prezenta pe piata in ultima saptamana este insa indoielnica, avand in vedere ca o depreciere prea rapida a leului nu este de dorit.
Cert este ca leul inca se gaseste acum la nivelurile de la jumatatea lui martie, in timp ce forintul maghiar si zlotul polonez au pierdut teren usor in fata euro la sfarsitul saptamanii trecute, osciland in jurul acelorasi niveluri inca din august.
"In ultimele zile volatilitatea pe piata locala a fost ridicata, existand un apetit destul de ciudat la cumparare, in conditiile in care celelalte monede din regiune au fost stabile", spune Alexandru Anghel, dealer sef la Egnatia Bank.
Nici el nu exclude continuarea deprecierii leului in zilele urmatoare, pe fondul unei volatilitati ridicate, insa considera ca pe termen lung moneda ramane atractiva pentru investitori.
"Vad leul mai apreciat la sfarsitul anului, insa evolutia depinde de contextul inter-national", anticipeaza Anghel, subliniind ca si tinta de inflatie a BNR va fi greu de atins fara a beneficia din nou de importuri mai ieftine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO