Bănci și Asigurări

Analistii Emporiki: Jucatorii mici vor fi fortati sa fuzioneze

26.02.2007, 21:09 20

Bancile elene trebuie sa se extinda rapid astfel incat sa ajunga la un nivel care sa le permita sa joace un rol important in regiunea Europei de Sud-Est in urmatoarea faza de fuziuni si achizitii, arata un studiu realizat de Emporiki Bank.
Grupul Emporiki Bank, care a fost achizitionat anul trecut de gigantul francez Credit Agricol, opereaza o filiala si pe piata locala. Emporiki Bank Romania este insa unul dintre jucatorii de talie mica de pe piata locala. Pana acum, francezii nu au dat un semn clar privind operatiunile din Romania.
"Procesul de privatizare in tarile din Balcani este deja aproape de final (de exemplu in Romania si Bulgaria). Urmatorul pas dupa privatizare va fi un nou val de fuziuni si achizitii, pe fondul concentrarii mai mici a sectorului. Bancile locale de mici dimensiuni vor fi efortatee sa fuzioneze, pentru a supravietui intr-un mediu tot mai concurential", scriu analistii Emporiki Bank.
De altfel, analistii greci considera ca in conditiile in care primii cinci jucatori detin "numai" 60% din activele din sistemul local, gradul de concentrare nu este foarte mare. Peste 90% din capitalul din sistemul bancar este detinut de investitori straini, iar bancile europene controleaza peste 80% din active.
"Asteptata intensificare a concurentei ar putea conduce la un nou val de fuziuni si achizitii, in conditiile in care marimea bancii va fi tot mai importanta", arata studiul.
Numarul grupurilor elene prezente acum pe piata locala a ajuns la sapte, dupa ce Banca Agricola a Greciei AteBank a achizitionat pachetul de control al Mindbank.
Cel mai bine pozitionat pe piata romaneasca este grupul EFG Eurobank, care detine Bancpost, a saptea banca din sistem, cu o cota de 4,5% din active.
Chiar pe locul opt vine Alpha Bank, care detinea la sfarsitul anului trecut o cota de 4,2% din active. National Bank of Greece, un alt jucator de top de pe piata elena opereaza Banca Romaneasca. Cu active de putin peste un miliard de euro, Banca Romaneasca concentreaza 2,1% din activele din sistem.
Celelalte grupuri elene au o prezenta mai discreta in Romania: Piraeus are o cota de 1,1%, Egnatia Bank detine 0,5%, iar filiala locala a Emporiki 0,2% din activele din sistem, la fel ca si Mindbank. In total, grupurile elene controleaza 12,8% din activele din sistemul bancar romanesc.
Atractia investitorilor eleni pentru piata locala s-a reflectat si in planurile de dezvoltare ale filialelor locale: Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank au anuntat extinderi teritoriale semnificative, in incercarea de a castiga teren pe zona de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO